Máte rádi zvěřinu? Připravte si ji s tradiční šípkovou omáčkou a netradičním perníkovým knedlíkem.
Zvěřinu si nedopřáváme každý den, když už se do ní ale pustíme, je to takový malý svátek. A to nejen samotné hodování, ale i její příprava v kuchyni. Sehnali jste od kamaráda myslivce jelení kýtu a chcete si z ní připravit slavnostní oběd? Zkuste recept z internetového magazínu Proženy.cz a jistě nebudete litovat. A pokud je vám navíc myslivecký svět blízký, pak pro vás máme tip na právě chystaný komediální seriál Revír, který uvidíte na jaře 2023 na Televizi Seznam. V roli myslivců se představí například David Prachař či Marek Taclík. Takže až budete zase na jaře chystat na stůl zvěřinu, už víte, co tematického si k práci v kuchyni můžete pustit.
Ingredience
Na omáčku: 800 g jelení kýty, 50 g uzeného špeku, 50 g sádla, 2 cibule, 2 mrkve, 2 kořenové petržele, ¼ bulvy celeru, 150 ml červeného vína, 150 g šípkové zavařeniny, 6 kuliček nového koření, 8 kuliček jalovce, 2 bobkové listy, 12 kuliček pepře, ½ citronu, sůl a pepř.
Na knedlíky: 7 včerejších rohlíků, 50 g másla, 150 ml mléka, 3 vejce, 80 g perníku na strouhání, 1 hrst hladkolisté petržele a ½ lžičky soli.
Postup
Slaninu pokrájejte na proužky a dejte je (nejlépe na několik hodin) do mrazáku – špikování pak půjde snáz. Rohlíky (pečiva by mělo být 300 g) nakrájejte na kostičky a nechte na vzduchu proschnout. Cibule nakrájejte najemno a kořenovou zeleninu na kostičky.
Maso podél vláken prošpikujte kousky slaniny (zbylou slaninu můžete přidat do základu omáčky), zajistěte kuchyňským provázkem, aby hezky drželo tvar, a z obou stran ho dozlatova opečte na rozpáleném sádle. Potom dejte maso stranou. Na výpeku nechte zesklovatět cibuli, přidejte kořenovou zeleninu a ještě chvíli restujte.
Do hrnce k osmažené zelenině vraťte maso, osolte, zalijte vínem, přidejte většinu šípkové zavařeniny, nadrcené koření a zalijte asi 500 ml vody, aby bylo maso téměř ponořené. Přiklopte a duste asi dvě hodiny doměkka. Čas od času zkontrolujte, zda je v hrnci dostatek vody.
Zatímco se maso dusí, připravte knedlíky. Rozpuštěné máslo rozkvedlejte s mlékem, žloutky a solí a na kostičky nakrájené rohlíky směsí zalijte. Promíchejte a nechte chvilku nasáknout. Mezitím ušlehejte tuhý sníh z bílků, najemno nastrouhejte perník a nasekejte petržel. Vše přidejte k pečivu, opatrně promíchejte a nechte pět minut odstát.
Polovinu těsta rozložte na potravinářskou fólii, vytvarujte do šišky, zabalte jako bonbon a po stranách udělejte uzlíky. Stejně vytvořte i druhý knedlík. Oba vložte do vroucí vody a vařte 20–25 minut, během vaření několikrát obraťte. Hotové knedlíky ze všech stran přes fólii propíchejte vidličkou.
Když je maso měkké, vyndejte ho z omáčky, odstraňte provázky a proti vláknům nakrájejte na plátky. Zeleninu v omáčce rozmixujte tyčovým mixérem a omáčku dochuťte zbylou šípkovou zavařeninou, citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem. V případě potřeby ji trochu rozřeďte horkou vodou.
Spoustu dalších originálních receptů na přípravu zvěřiny najdete na internetovém magazínu Proženy.cz.
Autor:Komerční prezentace
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena