Nevíte z čeho se zelený čaj vyrábí? Ze stejných čajových lístků jako čaje černé. Neprochází ale fermentací, takže si lístky zanechají chlorofyl a zůstanou zelené. Lístečky se spaří párou, a pak se suší. Temně zelená barva vzniká díky leštění v rotujících bubnech.
Kvalita čaje se dá poznat podle několika znaků:
- velikost a tvar lístků
- vůně
- slámově žlutá barva
-
- svíravá chuť
Na trhu je k dostání také čaj žlutozelený. Produkce je skoro stejná jako u zeleného, jen nedokonalou fermentací je čaj žlutozelený. Tento čaj má mnohem intenzivnější vůni, svěží chuť a povzbuzuje organismus. Čaj se připravoval z lístečků a z prachu, zjistilo se ale, že čaj, který se připravuje z celých lístků je mnohem lepší!
Když kupujeme čaj, měli bychom se rozhodnout, zda chceme čaj sypaný nebo porcovaný. Sypané čaje by měly být dobře uzavřené. Když rozemneme jeho lístečky, měly by se změnit na prach. Čaje bychom proto měli uchováván v suchu. Kdyby se čaj nerozdrolil a udělala by se kulička, čaj je navlhlý a může být plesnivý.
U čajů porcovaných dáváme přednost těm, které jsou zabalené důkladně. Při přípravě čaje bychom neměli používat kovové lžičky, nelepší je dřevo. Čaj po zalití necháme vychladnout nejlépe na teplotu 80 °C.
Už naši předkové věděli, že čaj osvěžuje mysl a povzbuzuje tělo. Pokud patříte mezi ty, kterým často buší srdíčko, dejte si zelený čaj. Byl už označován jako lék ve 3. století. Hasí žízeň a doporučuje se pít i ve velkém množství. Pomáhá proti křečovým žilám, posiluje imunitní systém. Brzdí také krvácivost dásní a používá se jako prevence proti cukrovce a artróze.
Zelené čaje jsou už součástí našeho života a milé dámy, doporučuje se v nich i koupat, prospívá to i pleti! Dejme si tedy šálek.
Foto:
Profimedia.cz