Produkty zdravé výživy už naštěstí mají své místo i v českých domácnostech. Pojďme se společně podívat na nejpoužívanější panenské oleje.
Panenské oleje jsou přírodními produkty. O tom, jak se vyrábí se můžete dočíst v prvním díle seriálu Zdravé panenské oleje 1.díl, kde získáte základní informace. Panenské oleje všeobecně nejsou určeny k tepelné přípravě, spíše k dochucování, podávat je lze dětem již od tří let. Mohou být jak součástí pokrmů, tak přímým doplňkem výživy, kdy jej podáváme v malém množství jednoduše na lžičce. Užití je i vnější - do koupelí, k masážím, ale také k potírání bolavého místa na těle apod.
Přestože se zdravá výživa dostává krůček po krůčku i k nám, některé z méně známých druhů jsou jen těžko k sehnání. Držíme palce v pátrání - v případě, že o některý v našich končinách nesehnatelný olej chcete rozšířit svou domácnost.
Jak název napovídá, olej je lisovaný za studena ze semen sezamu. Používán je zejména v indické, čínské a japonské kuchyni. Panenský sezamový olej je pro tělo snadno vstřebatelný a stravitelný, výrazně obsaženy jsou nenasycené mastné kyseliny. Sezamový olej má protizánětlivé účinky a obsahuje vitamíny skupiny B, A, E, F i C.
Opět olej lisovaný za studena, tentokrát z kvalitních jader vlašských ořechů. Používán je po celém světě hlavně díky účinkům na nervovou soustavu. Ořechový olej posiluje paměť a podporuje vývoj buněk. Obsahuje vitamíny B, C, E, R a také bohatě zastupuje výskyt lecitinu a kyseliny listové.
Mandlový olej se díky své nepatrně nasládlé vůni používá zejména do salátů a dresinků ve studené kuchyni. Pokrmy dokáže zjemnit, a to ve velmi malém množství, protože je velmi sytý. Mandlový olej obsahuje minerály jako vápník, fosfor, hořčík, draslík), vitamíny A a E. Využívá se často k masážím, zázračně působí na natažené svaly, ošetřuje suchou a popraskanou kůži, je vhodný i k léčbě akné a ekzému.
Vnitřní užití lněného oleje blahodárně působí ke snižování hladiny LDL cholesterolu, zvyšuje obranyschopnost a je prevencí proti nádorovým onemocněním. Konzumace lněného oleje se nedoporučuje pouze v těhotenství.
Lněný olej používáme v množství 1 - 2 lžíce denně, zejména ve spojení s čerstvými saláty. Lněný olej skladujeme v dobře uzavíratelných nádobách a nejlépe v chladu a temnu, protože je náchylný k oxidaci.
Olej nazývaný také "saflorový" nebo "bodlákový" patří mezi nejvýživnější. Získává se ze semen světlice barvířské (rostlina podobná bodláku). Seženeme jej zejména v bio kvalitě. Chutná velmi přírodně po oříšcích, během výroby neprochází rafinací. Užijeme jej do majonéz, omáček, salátových zálivek, ale i některých pomazánek. Dobře chutná v kombinaci s obilninami, a to i v teplých pokrmech.
Petrželový olej se připravuje ze semen petržele lisováním zastudena a nezapře svoji chuť. Výroba patří mezi nejnáročnější, proto bývá olej z petržele dražší než ostatní druhy. Kromě bohatého obsahu minerálů a vitamínů má velmi silné léčebné účinky při onemocnění močových cest.
Olej výrazně vonící po kopru je jak jinak než lisovaný za studena. Koprový olej obsahuje přes 70% nenasycených mastných kyselin a doporučuje se též v těhotenství a při kojení.
Obsahem výjimečný je olej lisovaný z klíčků naklíčené pšenice. Má vysoký podíl přírodního koenzymu Q10, tokoferolů sterolů, estrogenu, bílkovin a vitamínů (za zmínku stojí zejména vitamín D a E ). V kuchyni se používá všestranně. Užíváním oleje z pšeničných klíčků tělo nabudíme k činnosti, zabojujeme proti stárnutí, ochráníme imunitní systém. Doporučuje se dětem i seniorům.
Panenský olej lisovaný za studena z jader pecek meruněk je jedním z nejmladších. Účinkuje podpůrně při léčbě nádorového onemocnění, má schopnost ovlivnit krvetvorbu (zvláště červené krvinky).
Přírodních panenských olejů je celá řada. Příště se budeme věnovat nejzajímavějším panenským olejům podrobně. Pokud marně sháníte bližší informace o některém druhu, využijte příležitosti a napište si o něj. Třeba právě váš dotaz bude inspirací pro další článek.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena