Zavařeniny z exotického ovoce

Zavařeniny z exotického ovoce

Džemy a marmelády většinou vyrábíme z toho, co si sami vypěstujeme nebo co levně nakoupíme. Zkuste ale na trhu místo po rybízu či jahodách sáhnout třeba po ananasu či kiwi. I z nich jde připravit výtečná ovocná pomazánka, kterou ohromíte nejednu návštěvu. Nevěříte? Nabízíme vám inspiraci v podobě několika receptů.

20748×

Ananasová zavařenina

U ananasu je důležité, aby byl dobře zralý, ale nikoliv přezrálý. To zjistíme jednoduše tak, že ananas v půlce rozkrojíme. Ananas musí být krásně žlutý bez stop hniloby. Ananas je sám o sobě dosti sladký, proto se do zavařeniny přidává citrónová šťáva či kyselina citrónová. Pro lepší výsledný efekt můžete přidat i žluté potravinářské barvivo. Na ananasovou marmeládu tedy budeme potřebovat:

Ingredience:

2500g ananasu, 1 hrnek vody, 2 a 1/2 hrnku cukru, 1/2 chemicky neošetřeného citronu

Postup:

Ananas důkladně oloupeme a odstraníme veškerá očka, která by nám mohla při konzumaci vadit. Krátce jej rozmixujeme a citron nakrájíme na drobné kousky. Ananas, citron, vodu a cukr přivedeme za stálého míchání k varu. Za občasného míchání vaříme ještě asi 30 minut, až džem začne houstnout. Poté ho nalijeme do horkých, dobře umytých sklenic zhruba do výšky 1 centimetru pod okraj. Následuje druhá fáze zavařování, kdy naplněné a uzavřené sklenice sterilujeme dalších patnáct minut v hrnci s vroucí vodou.

Džem z kiwi

Kiwi sice patří mezi exotické ovoce, ale mezi našimi zkušenými zahrádkáři není žádnou velkou neznámou. V teplejších oblastech republiky lze na podzim sklidit spoustu těchto šťavnatých plodů, takže se recept na jejich jakékoliv využití jistě bude hodit.

Ingredience:

1000g kiwi, 1 balíček Gelfixu, 1 hrnek neslazeného ananasového džusu, 4 hrnky cukru

Postup:

Kiwi oloupeme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Ovoce rozmixujeme a spolu s Gelfixem a džusem ho za stálého míchání přivedeme k varu. Teprve poté přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Vaříme další minutu a sundáme z ohně. V případě potřeby z vrchu odstraníme pěnu. Horký džem ihned plníme do horkých sklenic a důkladně uzavřeme. Naplněné sklenice sterilujeme ještě dalších deset minut ve vroucí vodě.

Mandarinková marmeláda

Mandarinky jsou nejvíce k dostání na podzim a v zimě, stálo by určitě za to, abychom si linecké cukroví či vánočku pomazali vlastnoručně vyrobenou zavařeninou.

Ingredience:

Dle množství mandarinek přidáme stejné množství cukru

Postup:

Mandarinky oloupeme a kůru si zatím ponecháme stranou. Vymačkáme veškerou šťávu z dužniny a také ji odložíme pro pozdější použití. Mezitím dáme na 12 minut vařit slupky tak, aby byly ve vodě zcela ponořené. Poté vylijeme horkou vodu a slupky polijeme studenou vodou a necháme ji přes noc vsáknout. Druhý den slupky opět vysušíme a nasekáme nadrobno. Nasypeme je do velkého hrnce a smícháme s vymačkanou šťávou a cukrem. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 25-30 minut, kdy by měl džem začít toustnout. Ještě horký jej nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme je a postavíme na několik minut na víčko. Po vychladnutí džem skladujeme v chladu.

Banánová marmeláda

Banány jsou za čerstva sice dobré, ale v podobě marmelády by působily trochu mdle. Proto jejich chuť pro větší pikantnost vyvážíme šťávou z grapefruitů a citrónů.

Ingredience:

1kg banánů, šťáva z 1 grapefruitu, šťáva ze 3 citrónů, 1kg želírovacího cukru (2:1)

Postup:

Banány rozmixujeme nebo rozšťoucháme vidličkou, přidáme šťávu z citrusů a cukr a přivedeme k varu. Několik minut povaříme a lžičkou nabereme část marmelády a na talířku ji necháme vychladnout. Pokud ztuhla, je hotová. Poté naplníme sklenice, postavíme je dnem vzhůru a po vychladnutí je umístíme do chladu.

Rosol

Výtečné marmelády-rosoly vyrobíme i z ovocných džusů. Stačí na 1 litr ovocné šťávy přidat balíček Gelfixu a asi 1200g cukru. Jen pamatujme, že cukr se přidává až na konec. A co vy? Zkoušeli jste někdy při zavařování experimentovat? Ostatní čtenáře bude jistě zajímat, jak se vám dařilo. Foto: Photos.com
user-icon

autor Sarkak

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena