Ananasová zavařenina
U ananasu je důležité, aby byl dobře zralý, ale nikoliv přezrálý. To zjistíme jednoduše tak, že ananas v půlce rozkrojíme. Ananas musí být krásně žlutý bez stop hniloby. Ananas je sám o sobě dosti sladký, proto se do zavařeniny přidává citrónová šťáva či kyselina citrónová. Pro lepší výsledný efekt můžete přidat i žluté potravinářské barvivo. Na ananasovou marmeládu tedy budeme potřebovat:
Ingredience:
2500g ananasu, 1 hrnek vody, 2 a 1/2 hrnku cukru, 1/2 chemicky neošetřeného citronu
Postup:
Ananas důkladně oloupeme a odstraníme veškerá očka, která by nám mohla při konzumaci vadit. Krátce jej rozmixujeme a citron nakrájíme na drobné kousky. Ananas, citron, vodu a cukr přivedeme za stálého míchání k varu. Za občasného míchání vaříme ještě asi 30 minut, až džem začne houstnout. Poté ho nalijeme do horkých, dobře umytých sklenic zhruba do výšky 1 centimetru pod okraj.
Následuje druhá fáze zavařování, kdy naplněné a uzavřené sklenice sterilujeme dalších patnáct minut v hrnci s vroucí vodou.
Džem z kiwi
Kiwi sice patří mezi exotické ovoce, ale mezi našimi zkušenými zahrádkáři není žádnou velkou neznámou. V teplejších oblastech republiky lze na podzim sklidit spoustu těchto šťavnatých plodů, takže se recept na jejich jakékoliv využití jistě bude hodit.
Ingredience:
1000g kiwi, 1 balíček Gelfixu, 1 hrnek neslazeného ananasového džusu, 4 hrnky cukru
Postup:
Kiwi oloupeme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Ovoce rozmixujeme a spolu s Gelfixem a džusem ho za stálého míchání přivedeme k varu. Teprve poté přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Vaříme další minutu a sundáme z ohně. V případě potřeby z vrchu odstraníme pěnu. Horký džem ihned plníme do horkých sklenic a důkladně uzavřeme.
Naplněné sklenice sterilujeme ještě dalších deset minut ve vroucí vodě.
Mandarinková marmeláda
Mandarinky jsou nejvíce k dostání na podzim a v zimě, stálo by určitě za to, abychom si linecké cukroví či vánočku pomazali vlastnoručně vyrobenou zavařeninou.
Ingredience:
Dle množství mandarinek přidáme stejné množství cukru
Postup:
Mandarinky oloupeme a kůru si zatím ponecháme stranou. Vymačkáme veškerou šťávu z dužniny a také ji odložíme pro pozdější použití. Mezitím dáme na 12 minut vařit slupky tak, aby byly ve vodě zcela ponořené. Poté vylijeme horkou vodu a slupky polijeme studenou vodou a necháme ji přes noc vsáknout. Druhý den slupky opět vysušíme a nasekáme nadrobno. Nasypeme je do velkého hrnce a smícháme s vymačkanou šťávou a cukrem. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 25-30 minut, kdy by měl džem začít toustnout. Ještě horký jej nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme je a postavíme na několik minut na víčko. Po vychladnutí džem skladujeme v chladu.
Banánová marmeláda
Banány jsou za čerstva sice dobré, ale v podobě marmelády by působily trochu mdle. Proto jejich chuť pro větší pikantnost vyvážíme šťávou z grapefruitů a citrónů.
Ingredience:
1kg banánů, šťáva z 1 grapefruitu, šťáva ze 3 citrónů, 1kg želírovacího cukru (2:1)
Postup:
Banány rozmixujeme nebo rozšťoucháme vidličkou, přidáme šťávu z citrusů a cukr a přivedeme k varu. Několik minut povaříme a lžičkou nabereme část marmelády a na talířku ji necháme vychladnout. Pokud ztuhla, je hotová. Poté naplníme sklenice, postavíme je dnem vzhůru a po vychladnutí je umístíme do chladu.
Rosol
Výtečné marmelády-rosoly vyrobíme i z ovocných džusů. Stačí na 1 litr ovocné šťávy přidat balíček Gelfixu a asi 1200g cukru. Jen pamatujme, že cukr se přidává až na konec.
A co vy? Zkoušeli jste někdy při zavařování experimentovat? Ostatní čtenáře bude jistě zajímat, jak se vám dařilo.
Foto:
Photos.com