Zákony a potraviny

Zákony a potraviny

Potravinové právo prochází neustálým vývojem. Rychlost obměn zákonů v potravinářství je ovlivněna například výzkumem nových technologií výroby, ale i zkoumáním různých škodlivých vlivů. Jak se zákony o potravinách snaží chránit naše zdraví, si řekneme v článku.

11367×

V tomto článku se zaměříme především na zákon 110/1997 Sb. - Zákon o potravinách a tabákových výrobcích. A také si krátce povíme o změnách, které pro české potravinářství znamenal vstup do evropské unie. Zákon o potravinách a tabákových výrobcích má za úkol stanovit různé povinnosti výrobců potravin a také stanovuje státní dozor nad těmito výrobci. Tento zákon se však nevztahuje na pokrmy a pitnou vodu.

Znamená to, že tento zákon se věnuje především definování pojmů v potravinářství jako jsou potraviny různého druhu, jakostní otázky potravin, kontaminující složky potravin, data spotřeby a trvanlivost potravin a také způsoby balení potravin. Tento zákon dále popisuje povinnosti provozovatelů potravinářského podniku. Tyto povinnosti se týkají především dodržování hygienických předpisů, dodržování technologických postupů při výrobě a také například dodržování kontrol během výroby. Dále ošetřuje vývoz a dovoz potravin, prodej hub. Samozřejmě zde nesmí chybět i některé zvláštní postupy při úpravě potravin jako je například ozařování potravin ultrafialovými paprsky nebo ionizujícím zářením.

Dále se zákon věnuje klasifikaci těl jatečných zvířat. Neopomenutelnou část zákona tvoří paragraf o balení potravin. Zde se dozvíme, co musí splňovat obal jakékoliv potraviny. Na tuto část zákona navazuje paragraf o označování potravin. Ten uvádí například povinné údaje jako je množství výrobku, způsob použití a samozřejmě datum použitelnosti potraviny. Další pro nás zajímavou částí tohoto zákona je paragraf o tabákových výrobcích a také paragraf o přepravě potravin a tabákových výrobků.

Velmi zajímavou částí tohoto zákona je ta část, která stanovuje výši pokut, které lze udělit při nedodržení některých předpisů. Pokuty se pohybují od 500 tisíc do několika milionů korun a to v závislosti na typu porušeného předpisu. Ty nejvyšší pokuty jsou samozřejmě udělovány v případě porušení zdravotní nezávadnosti výrobků. Při opakovaném porušení těchto předpisů se pokuty mohou vyšplhat až k 5 milionům korun.

Na závěr našeho článku bych rád připomněl, čeho se Češi nejvíce obávali při vstupu do evropské unie. Jistě nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že správný vlastenec se nejvíce obával toho, že přijde o něco dobrého. Nedokážu si představit život bez proleželého guláše, svíčkové, tuzemáku a nebo utopenců. Naštěstí nám vstup do unie nic takového nevzal. Evropská unie nakonec pouze ošetřuje názvy některých "populárních" výrobků. Z Tuzemského na Tuzemáček, z Karlovarských na Lázeňské a podobně. Důvody jsou někdy opravdu "hluboké".

Naopak bychom měli poděkovat za zpřísnění hygienických podmínek a dohledu nad výrobními procesy potravin. Evropská unie také včas upozorňuje na nebezpečné potraviny dovážené z mimoevropských zemí. Velmi známou kauzou je například dovoz buvolího masa z Indie, které bylo následně vydáváno za hovězí. Když to všechno shrneme, tak dostaneme jasný výsledek. Zákony tu nejsou proto, aby nás obtěžovaly v kuchyni, nebo omezovaly při nákupu potravin. Jsou tu především proto, aby naše strava byla kvalitnější a na náš stůl se nedostali levné, nekvalitní a mnohdy i zdravotně závadné výrobky.

Foto: Profimedia.cz