Zákaz kouření v restauracích

Zákaz kouření v restauracích

Před rokem a pár dny vstoupil v EU v platnost nový zákon o zákazu kouření v restauracích a veřejných prostranstvích. Většina asociací sdružujích hotely, motely, restaurace a jiné gastronomické provozovny byla zásadně proti. Bylo to hlavě kvůli obavě ze ztráty zákazníků a následné finanční ztrátě. Co však celý rok po zavedení tohoto zákona změnil?

16224×
Největšími hlasitými odpůrci zákazu kouření byly bezesporu švédové. Odvolávali se právě na již zmíněné ztrátě zákazníků a s tím spojenou ztrátu zisků. Po roce jsou ale výsledkem "nadšeni". Podle průzkumu je 94% restauračních zařízení s vývojem celého roku spokojeno. Místo kuřáků se objevily nové skupiny lidí, kteří začali restaurace navštěvovat. Především spousty nekuřáků, rodiny s dětmi a matky s dětmi, které si chtějí odpočinout od každodenního stereotypu, ale přitom nechtějí děti tahat do "Mekáčů" nebo podobných zařízení.

Jaké jsou povinnosti provozovatelů?

Naši politici loni schválili protikuřácký zákon, který zmírnil zákon předchozí. Navíc málokdo opravdu ví, jak tento zákon zní, protože každý provozovatel si jej upraví podle sebe. Zde je pár podstatných informací. Osoba provozující stravovací služby je povinna zajistit dodržování zákazu kouření v rozsahu zákona o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Ten zakazuje kouření v následujících prostorách a zařízeních:
  • prostředcích osobní železniční dopravy s výjimkou vyhrazených vozů a v prostředcích ostatní vnitrostátní hromadné dopravy osob (silniční i jiné dopravy) a v uzavřených prostorách souvisejících s touto dopravou určených pro cestující (čekárnách apod.);
  • na schůzích, poradách a jednáních konaných v uzavřených prostorách (a to jak v soukromých, tak ve veřejných institucích - sem lze zahrnout jednání veřejnosti-nekuřáků na úřadech v k tomu určených kancelářských prostorách včetně kanceláří, v nich úředníci-kuřáci jinak vykonávají práci);
  • v pracovních místnostech, kde jsou účinkům kouření vystaveni nekuřáci (sem lze zahrnout jiné veřejně přístupné prostory ve veřejných úřadech);
  • ve zdravotnických zařízeních, ve školách, v kulturních a uzavřených sportovních zařízeních s výjimkou pro kouření vyhrazených prostor;
  • v prostorách zařízení společného stravování s výjimkou těch, které jsou vyhrazené pro kuřáky; jestliže v zařízení není vyhrazena jídelna pro kuřáky, je zakázáno kouření v době určené pro podávání snídaní, obědů a večeří.
Navíc tento zákon umožňuje prodávat tabákové výrobky v obchodech s potravinami a tabákovým výrobcům umožňuje v těchto obchodech umístit reklamu. Tím jsou ohroženi hlavně naše děti, které vidí cigarety téměř na každém rohu. V souvislosti s tím se zvyšuje počet kouřících dětí. Avšak z "dospělácké" věkové skupiny nových kuřáků přibývá minimum.

Jak reaguje Česká republika na tento zákon?

Ve Švédsku jsou za tento zákon vděčni. A to nejen proto, že si restauracím zvýšili zisky. Spokojení jsou zákazníci ale také zaměstnanci, kteří nejsou ze zakouřených prostor znechuceni a unaveni. U nás se bohužel zákon "oslavuje" mírněji. Hlavně po tom, co loni naši poslanci schválili nový protikuřácký zákon. Spíše by se dalo říct, že se u nás na tento zákon "kašle". I přes počáteční ostrou kritiku Švédska má zákaz kouření v ČR nejmenší podporu z celé EU a to i přesto, že největšími "kuřáckými státy" je Řecko, Kypr a Portugalsko. V EU je pro zákaz kouření v restauracích kolem 77%. a proti kouření v barech je 61%. V ČR je proti kouření v restauracích celých 50% ale proti kouření v barech pouze 35%. Do teď byla naše vláda v přístupu k zákazu kouření laxní. Avšak tiskové zdroje uvádějí, že součástí koaliční smlouvy vlády by měl být i zákaz kouření v restauracích. Strana zelených má totiž tento bod ve svém volebním programu. No, kdo ví, jak to dopadne. Každopádně stále platí, že během podávání hlavních jídel - snídaně, obědy, večeře - by se nemělo v restauracích kouřit, pokud není prostor přímo vyhrazen pro nekuřáky. Jako příklad můžu uvést libereckou restauraci. Jako zaryté nekuřačky jsme se s kamarádkou usadily do oddělení pro nekuřáky. U vchodu do místnosti bylo jasně napsáno, že místnost je pouze pro nekuřáky. Bylo to patrné i při vstupu do oddělení, protože zde byla mizerná klimatizace a na stolech nebyly popelníky. Asi 15 minut po nás dorazila partička mladých lidí, kteří se usadili, a začali vykuřovat jednu cigaretku za druhou. Když jsem na to upozornila servírku, bylo mi řečeno, že místnost je nekuřácká pouze v době podávání obědů a večeří. Prý jsme si měli sednou ke dveřím. Jelikož jsem se nechtěla mermomocí hádat, sbalili jsme se a odešli. Musím říct, že do téhle restaurace už ani nevkročím. Přitom jsem v ní byla poprvé a líbila se mi. Osobně proti kuřákům nic nemám, ale bavit se chci bez dušení a záchvatů kašle. Jaké jsou vaše zkušenosti s kuřáky nebo nekuřáky v restauracích? Zdroj: Profimedia.cz
user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena