V brněnském Letohrádku Mitrovských probíhá do 20. června 2012 výstava mapující sladké řemeslo v českých zemích - Z historie cukráren.
Výstava nabízí ukázky výrobků a seznam cukráren s výrobnou 1. poloviny minulého století. Letohrádek Mitrovských ve svých prostorách návštěvníky seznámí s historií perníku, zmrzliny či cukru, čokolády, marcipánu i dortů. Samostatná část je věnována i brněnským cukrárnám a prvním zmínkám o sladkém řemesle v Brně.
Roku 1887 bylo v Brně založeno Společenstvo cukrářů, ovšem až do roku 1918 bylo zcela ovládáno německými mistry cukrářskými. V tomto roce byly v Brně pouhé 4 cukrárny. Postupně přibývaly další (až do počtu 167), ovšem všechny byly v roce 1948 znárodněny.
První český cukrářský podnik v Brně otevřel roku 1886 pan František Novotný. Cukrárna U Novotného se nacházela na Žerotínově náměstí ve starém Národním divadle.
Nejpopulárnější cukrárna byla otevřena v roce 1939 na České ulici. Cukrárna a kavárna Dorotík se pyšnila pověstí nejlepší cukrárny města Brna.
Tomanova cukrárna s výrobnou od roku 1905 sídlila na Starém Brně. A jelikož se majiteli dařilo, otevřel roku 1913 cukrárnu na České ulici. V roce 1924 otevřel Emanuel Toman kavárnu s cukrárnou na dnešním Náměstí svobody. Cukrárna fungovala až do roku 1950, kdy byla znárodněna, ale jako Cukrárnu Nitra ji nadále provozovaly Československé hotely.
V roce 1936 si zřídili v části nově vystavěného domu v Josefské ulici bratři Sedláčkovi cukrářskou dílnu s přípravkou a útulnou Sedláčkovu cukrárnu s pánským kuřáckým salónem a kavárnou s lodgií. Po znárodnění, v roce 1948, nese objekt název Cukrárna na Josefské. Po revoluci požádal Adolf Zeman, který v cukrárně pracoval od svých 14 let, o pronájem, Od roku 1990 tak až dodnes můžeme zavítat do Zemanovy cukrárny.
Pohled na přeplněný prodejní pult cukráren, který lákal v první polovině 20. století k nákupu sladkostí.
Dobový oděv cukrářek - figurína jako živá láká na zručně naaranžované laskominy.
Oloupané jemně mleté mandle a moučkový cukr jsou základem tvárné cukrářské hmoty - marcipánu. Již roku 700 byl marcipán na sultánově stole v Persii podáván jako sladká tečka hostiny. Odtud ho křižáci přivezli na Apeninský poloostrov, odkud se přes Benátky dostal do Evropy. Ve 14. století si ho oblíbila i česká panovnická šlechta. Teprve po objevení Ameriky (cukrové třtiny) začala masová výroba marcipánu. V dnešní době je za největšího producenta marcipánu považováno Německo.
Výstava nabízí k vidění marcipánové výrobky učňů oboru cukrář z brněnského učiliště na Charbulově ulici.
Neváhejte, zajděte na výstavu načerpat atmosféru dějin sladkého řemesla. Čeká na vás perníkové městečko, čokoládové mrakodrapy, vláček projíždějící po piškotovém mostě horou sušenek, starodávné recepty, formy na perníky i naškrobený cukrářský rondon s fotografií patnácti patrového dortu.
Foto: Renata Hřebíčková
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena