Je velká škoda, že účinky yzopu málokdo zná a používá. Ovoní, ozdobí, okoření a ještě ke všemu léčí.
U nás se s yzopem ve volné přírodě nesetkáme, roste už jen jako medonosná bylina v zahradách a účinně vysazená. Yzopu prospívá kyselá půda a slunečné místo. Poznáme ji podle sytě modrých květů, kterých jsou celé klasy. Ale pozor, místy kvete i bíle nebo růžově. Množí se stonkovými řízky.
Yzop je bohatý na hořčiny, silice, třísloviny, flavonoidy a vitamín C. Chuť a vůně je nahořklá.
Vytrvalá bylina pocházející ze Středomoří se využívá ke kloktání při zánětu hrtanu a mandlí, protože působí dezinfekčně. V kosmetice se používá pro nečistou a aknózní pleť, léčí některé druhy ekzémů.
Protože yzop v podobě nálevu ulehčuje vykašlávání, používá se při chronickém zápalu průdušek a při astmatu. Užíváním vyluhovaného čaje také zlepšíme chuť k jídlu, účinkuje i proti nadměrnému pocení (podobně jako šalvěj), užívá se při nadýmání a zánětu střev.
Yzop se proti kašli užívá ve směsi s fenyklem a anýzem. Éterický olej s vůní yzopu zmírňuje depresivní stavy.
Čajovou lžičku sušené yzopové natě zalijeme 200 ml vroucí vody a přikryjeme. Luhujeme 20 minut a potom yzop scedíme.
Yzop se používá čerstvý, sušený nebo mražený. V kuchyni doplňuje masité pokrmy, hodí se do nádivek, paštik, ke skopovému masu, zvěřině, rybám a do marinád určených ke grilování. Bylina napomáhá trávení tučnějších pokrmů.
Yzop využijeme i při přípravě dušené zeleniny, do pomazánek, polévek a omáček. Květy yzopu dozdobí chlebíčky, jednohubky, obložené mísy a zeleninové saláty. Yzopem dozdobujeme i míchané nápoje, často je součástí bylinných likérů díky svému aroma.. Yzopem můžeme okořenit i měkké sýry.
Yzop, stejně jako šalvěj, se nesmí v těhotenství užívat. Pro svůj obsah ketonu je silice yzopu ve vyšších koncentracích nevhodná také pro epileptiky, může vyvolat křeče. Ale i všichni ostatní by jej měli dávkovat s mírou, stačí maximálně lžička dvě denně.
Yzop kombinujeme s anýzem, fenyklem, levandulí, citrusy, rozmarýnem a tolik zmiňovanou šalvějí (muškátovou i lékařskou).
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena