Kuchařství prošlo dlouhodobým vývojem. První primitivní lidé sbíraly plody ovoce, semena, kořínky, lovily zvířata a všechno jedly syrové. Pak člověk poznal oheň. Začal si potraviny tepelně zpracovávat. Zjistil, že vařené a pečené jídlo je chutnější a lépe stravitelné.
Pak se postupně začali usazovat na jednom místě a stal se z něho zemědělec. Začal pěstovat obiloviny a dobytek. Tím se strana obohatila o chléb, mléko, vejce a zeleninu. Chuť si začali upravovat kořením. Dnešní kuchyně je chutná a navíc zdravá. Vaříme promyšleně, omezujeme tuky a cukry.
Kuchyně našich předků používala pro přípravu jídel potraviny, které rostly v blízkém okolí - brambory, zelí, žito, ječmen, řepa, česnek, cibule, kmín, majoránku. Dnes vaříme pokrmy ze světové kuchyně (italské, francouzské, řecké).
Zásady správné výživy
Správná výživa je důležitá k udržení zdraví. Je velmi důležitá v mládí, kdy tělo roste.
- Složení stravy - ve stravě musí být zastoupeny všechny důležité látky. Živiny - jsou to bílkoviny, škroby, cukry, tuky, vitamíny a minerální látky.
- Energetická hodnota zdraví - nejvíce energie potřebují sportovci, těžce pracující, děti a mladí lidé v růstu. Nejvíce energie mají pokrmy tučné a sladké.
- Správný technologický postup - každá potravina vyžaduje svůj způsob zpracování. Nevhodným zpracováním potravinu znehodnotíme.
- Vhodné časové rozvržení jídla - pokrmy a potraviny je správné jíst často, ale v malém množství. Alespoň 5 x za den.
- Prostředí, kde je jídlo konzumováno - musí být příjemné a čisté, upravený stůl, pěkný porcelán, příbory a sklo.
- Skladování potravin - každá potravina vyžaduje k uchování své kvality zvláštní podmínky, to je teplota a vlhkost ovzduší. Většině potravin škodí kolísavá teplota a světlo. Každá potravina vyžaduje jiný druh skladu.
Čištění suchým způsobem
Jedná se o čištění, přebírání, loupání, škrábání, lisování, vykrajování, vytloukání, oddělení stopek, stonků a semínku.
- Přebírání: luštěniny, rýže, kroupy.
- Loupání: ovoce, brambory, okurky, kedlubny, cibule, česnek.
- Škrábání: kořenová zelenina, nové brambory.
- Okrajování: znečištěná část hub nebo žloutnoucí zelí, kapusty a podobně.
- Vypeckování: ovoce, olivy.
- Vykrajování: porušené nebo nepoužité části ovoce a zeleniny.
- Roztloukání: ořechy, mandle.
- Vylupování: hrášek, fazole, burské oříšky, pistácie
- Prosívání: mouka, krupice.
- Lisování: citrony, pomerančem, citrusy.
- Oddělení stopek, stonků a semeníku: třešně, višně, rybíz, víno, paprika.
Čištění mokrým způsobem
Znamená to odstraňování povrchových nečistot (hlína, písek, hmyz, mikroorganismy).
Zbavujeme se jich ponořením do vody, proudem vody, máčením ve vlažné osolené vody.
- Ponořením do vody - křehké ovoce, rybíz, hrozny.
- Proudem vody - zelí, zelené natě, kapusta.
- Máčení - brambory, ředkvičky.
- Máčení ve vlažné osolené vodě - květák, brokolice.
- Sprchování - křehké druhy ovoce a zeleniny.
- Oplachování pod tekoucí vodou - mechanicky očištěná kořenová zelenina, oloupané brambory a zelenina, zelený hrášek i fazolky.
- Výměna vody - houby a špenát a podobné potraviny.
Foto: Profimedia.cz