Vývoj kuchařství

Vývoj kuchařství

Vývoj kuchařství a technologické postupy při zpracovávání potravin. To je celý název našeho nového článku.

12278×

Kuchařství prošlo dlouhodobým vývojem. První primitivní lidé sbíraly plody ovoce, semena, kořínky, lovily zvířata a všechno jedly syrové. Pak člověk poznal oheň. Začal si potraviny tepelně zpracovávat. Zjistil, že vařené a pečené jídlo je chutnější a lépe stravitelné.

Pak se postupně začali usazovat na jednom místě a stal se z něho zemědělec. Začal pěstovat obiloviny a dobytek. Tím se strana obohatila o chléb, mléko, vejce a zeleninu. Chuť si začali upravovat kořením. Dnešní kuchyně je chutná a navíc zdravá. Vaříme promyšleně, omezujeme tuky a cukry.

Kuchyně našich předků používala pro přípravu jídel potraviny, které rostly v blízkém okolí - brambory, zelí, žito, ječmen, řepa, česnek, cibule, kmín, majoránku. Dnes vaříme pokrmy ze světové kuchyně (italské, francouzské, řecké).

Zásady správné výživy

Správná výživa je důležitá k udržení zdraví. Je velmi důležitá v mládí, kdy tělo roste.

  • Složení stravy - ve stravě musí být zastoupeny všechny důležité látky. Živiny - jsou to bílkoviny, škroby, cukry, tuky, vitamíny a minerální látky.
  • Energetická hodnota zdraví - nejvíce energie potřebují sportovci, těžce pracující, děti a mladí lidé v růstu. Nejvíce energie mají pokrmy tučné a sladké.
  • Správný technologický postup - každá potravina vyžaduje svůj způsob zpracování. Nevhodným zpracováním potravinu znehodnotíme.
  • Vhodné časové rozvržení jídla - pokrmy a potraviny je správné jíst často, ale v malém množství. Alespoň 5 x za den.
  • Prostředí, kde je jídlo konzumováno - musí být příjemné a čisté, upravený stůl, pěkný porcelán, příbory a sklo.
  • Skladování potravin - každá potravina vyžaduje k uchování své kvality zvláštní podmínky, to je teplota a vlhkost ovzduší. Většině potravin škodí kolísavá teplota a světlo. Každá potravina vyžaduje jiný druh skladu.

Čištění suchým způsobem

Jedná se o čištění, přebírání, loupání, škrábání, lisování, vykrajování, vytloukání, oddělení stopek, stonků a semínku.

  • Přebírání: luštěniny, rýže, kroupy.
  • Loupání: ovoce, brambory, okurky, kedlubny, cibule, česnek.
  • Škrábání: kořenová zelenina, nové brambory.
  • Okrajování: znečištěná část hub nebo žloutnoucí zelí, kapusty a podobně.
  • Vypeckování: ovoce, olivy.
  • Vykrajování: porušené nebo nepoužité části ovoce a zeleniny.
  • Roztloukání: ořechy, mandle.
  • Vylupování: hrášek, fazole, burské oříšky, pistácie
  • Prosívání: mouka, krupice.
  • Lisování: citrony, pomerančem, citrusy.
  • Oddělení stopek, stonků a semeníku: třešně, višně, rybíz, víno, paprika.

Čištění mokrým způsobem

Znamená to odstraňování povrchových nečistot (hlína, písek, hmyz, mikroorganismy).
Zbavujeme se jich ponořením do vody, proudem vody, máčením ve vlažné osolené vody.
  • Ponořením do vody - křehké ovoce, rybíz, hrozny.
  • Proudem vody - zelí, zelené natě, kapusta.
  • Máčení - brambory, ředkvičky.
  • Máčení ve vlažné osolené vodě - květák, brokolice.
  • Sprchování - křehké druhy ovoce a zeleniny.
  • Oplachování pod tekoucí vodou - mechanicky očištěná kořenová zelenina, oloupané brambory a zelenina, zelený hrášek i fazolky.
  • Výměna vody - houby a špenát a podobné potraviny.

Foto: Profimedia.cz

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena