Velikonoce jsou před námi, a rozhodně bychom neměli zapomínat na jednu z nejmilejších svátečních povinností, která existuje. Tou máme samozřejmě na mysli pečení beránka. To se občas bohužel nepovede, ale náš národ si naštěstí umí poradit se vším. Takže se vše dá „vytunit“ patřičným zdobením nebo jinou vychytávkou, jež velikonočního beránka posune na jiný level.
Soutěž byla ukončena 1. 4. 2024. Všem uživatelům děkujeme za účast!
Výherkyně soutěže: Slávka Šulcová
Forma na beránka má hned několik míst, která jsou při vyklápění upečené dobroty riziková. Patří mezi ně třeba nos nebo uši. Proto je vždy dobré volit recept, který obsahuje více tuku. Těsto bude vláčnější a bude se lépe vyklápět. Navíc si budete moci beránka upéct i o pár dnů dříve. Přinášíme vám další tipy, které pomohou k dokonalému výsledku.
1. Důkladné vymazání
Základem je dobře vymazat formu. Důkladně každý záhyb raději několikrát vymazat polotuhým nebo zchladlým máslem. Pokud vytíráme formu na beránka rozpuštěným máslem, pak ho musíme poté nechat zatuhnout. Použít můžeme i olej, ale je třeba ho opravdu vetřít do všech záhybů.
2. Správné vysypání
Doporučuji vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Použít můžeme i kokos nebo nahrubo mleté vlašské ořechy. Beránek jde potom lépe vyklepnout, než když použijeme jemnější výsypku.
3. Plnění formy
Pokud je forma jednodílná, naplníme ji do ¾ objemu hmotou. Pokud máme formu dvoudílnou, nalijeme hmotu až po okraj spodní formy a potom přiložíme vrchní díl, který musí být také vymazaný. Máme-li formu rozdělenou na stejné poloviny, pak do spodního dílu navršíme těsto i do kopečka směrem ke středu.
4. Dokonalé pečení
Třená těsta pečeme ihned, jakmile jimi naplníme formu. Stojí-li těsto, sníh bude povolovat a těsto bude vlhnout. Pečeme velmi pomalu při střední teplotě 150–180 °C. V horkovzdušné troubě zhruba při 160 °C cca 40–60 minut. Délka pečení závisí na velikosti formy a sladkosti a tučnosti těsta. Čím větší je forma a čím více cukru a másla nebo smetany je v těstě, tím víc se budeme blížit i hodině pečení a měli bychom přidat i na teplotě. Dobře upečený beránek nebude přilepený ke stěnám formy a na povrchu bude zlatavý.
5. Dostatečné vychladnutí
Po upečení vyndáme formu s beránkem z trouby. Formu zakryjeme na 2 minuty utěrkou namočenou ve studené vodě. Pak odklopíme vrchní díl a necháme beránka vychladnout ve spodním dílu 10–15 minut.
6. Vyklápění beránka
Pokud jsme dodrželi veškeré rady, neměl by být problém beránka z formy vyklopit, aniž by se některá z jeho částí ulomila. Je dobré si pomoci i lehkým uvolněním kraje těsta od formy například pomocí jídelního nože. Teprve potom ho opatrně vyklopíme.
Je dobré ho nechat zchladnout na drátěné podložce, aby později spodek beránka nezvlhnul a nepřilepil se k talíři.
Zdroj fotek: Tescoma
Autor:jana.harmackova
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena