Marmeláda z čerstvého ovoce je vynikající nejen na chléb s máslem, ale především do ovocných knedlíků, jako náplň do buchet a řezů, hodí se také na slepení cukroví.
Slovo marmeláda pochází z portugalského označení pro kdoulové zavařeniny (kdoule - marmelo). Tuto pochoutku už znali Staří Římané a našla si své místo i v novověké Británii. Právě Britové ale začali do zavařenin přidávat citrusové plody (pomeranče, mandarinky, aj.) a postupně citrusovými plody kdoule nahradili úplně. Proto dnes, podle předpisů Evropské unie, se v České republice nesmí prodávat marmeláda z tuzemského ovoce, protože neobsahuje předepsané množství 20% citrusových plodů. Naše domácí marmeláda se tak musí v obchodech vydávat za ovocnou směs či ovocnou pomazánku. Ale já se budu držet zažitého výrazu a pomůžu vám uvařit skvělou marmeládu.
Samozřejmostí je použití pouze zdravého ovoce. Ovoce, které je i trochu nahnilé, do marmelády nepatří. Nestačí nahnilé kousky vykrojit, zárodky plísně se šíří rychleji, než je na první pohled patrné. Ovoce může být padané (třepané), ale okamžitě očištěné a zpracované.
Pokud nechceme použít při vaření mnoho potravinářské chemie, která pomáhá ovoci rosolovatět, můžeme do ovocného pyré přidat přírodní pektin, který obsahují citronová jadérka. Jadérka vložíme do malého plátěného pytlíčku či obalíme gázou a k ovoci je přidáme spolu s cukrem a citronovou šťávou či kyselinou citronovou. Po uvaření marmelády je před plněním jednoduše vyndáme a vyhodíme. Jadérka jsou jen pomocníkem, zcela pektin nenahradí.
Malý talířek na zkoušku "tuhosti" marmelády si dáme před vařením marmelády do mrazáku. Horkou uvařenou marmeládu na něj rozprostřeme, tak nám okamžitě zchladne a my zjistíme, jak nám zrosolovatěla.
Pokud nám marmeláda hodně pění, pomůže nám máslo. Před plněním do sklenic do uvařené marmelády přidáme kousek másla, které dokonale zahladí stopy pěny.
Aby se nám marmeláda nekazila, vždy sklenice před plněním převáříme a necháme zcela vyschnout. Stejně tak i víčka převaříme a dobře vysušíme. Je dobré převařit i nové sklenice.
Uzavřené sklenice naplněné horkou marmeládou na 5 - 10 minut otočíme hore dnem. Tím si zajistíme správné uzavření marmelády a máme záruku, že víčko "sedí".
Pro dobrou kvalitu i po několik let marmeládu skladujeme v chladu a temnu. Otevřenou marmeládu vždy skladujeme v lednici a na odebírání používáme čisté lžičky.
Foto: Sxc
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena