Historie vodky
Přesná historie výroby vodky není známa. Jasné je jen to, že pochází ze severní Evropy. Poláci tvrdí, že je to jejich vynález a jejich tradiční nápoj a Rusové říkají to samé. První zmínka o destilování alkoholu pochází ze 13.století a ve svém prvopočátku se vodka využívala jako léčebný prostředek. V 15. století se proces výroby zdokonaluje ochucováním pomocí medu a jiných látek.
Kvalita vodky stoupala i v závislosti na pokusech výrobců s různými kombinacemi bylin a materiálů, ze kterých nápoj destilovali. Nakonec se ukázalo, že mezi vodkami z brambor a pšenice jasně vyniká vodka žitná. A to především díky své lahodné chuti a vůni.
Do historie vodky patří i ty méně slavné události, jako například zákaz prodeje destilátu s obsahem alkoholu nad 20 procent v Rusku. Důvodem tohoto zákazu byly problémy s vysokým počtem alkoholiků a častá opilost lidí na různých pozicích a dokonce i ve vládě. Tento problém v Rusku bohužel přetrval dlouhá léta. Gorbačov se pokusil dostat opilost a obchod s vodkou pod svou kontrolu pomocí zvýšení ceny alkoholu. Bohužel to mělo pouze jeden jediný výsledek a to domácí výrobu a prodej levné a nekvalitní vodky na černém trhu.
Současnost vodky
V současné době je vodka prakticky celosvětově nejznámější a velmi oblíbený destilát. Čistá vodka obsahuje většinou 40% alkoholu. Setkat se můžeme i s vodkou s vyšším obsahem. Například Stalinovy slzy obsahují okolo 60%. Oproti tomu jsou velice oblíbené ochucené vodky s obsahem alkoholu okolo 20%.
V Rusku se vodka průmyslově vyrábí především ve velkých městech a hlavně v Moskvě. Výrobou se zabývá několik společností jako IDV, kteří vlastní značku Smirnoff. Další centrum výroby vodky nalezneme ve Švédsku, kde nejznámější je například společnost Absolut Drinks. Sousední Polsko má také svou velmi známou značku jménem Zubrowka. To je čistá 40% vodka, která se lehce aromatizuje extraktem z trávy jménem Tomka vonná. Mezi největší producenty vodky patří také Ukrajina.
V Čechách máme také několik různých druhů vodky. Prakticky každý velký výrobce destilátů má ve svém sortimentu i vodku. Můžeme jmenovat například společnosti KB - Vodka 42 , Božkov - Vodka Božkov, Rudolf Jelínek - Plum vodka a také Bohemia Sekt - Pražská vodka.
Výroba vodky
Vodka se může vyrábět několika způsoby, ale vždy musí projít procesem filtrování. Vodka je během destilování filtrována přes různá média jako je dřevěné uhlí, mléko a podobně. Filtrování zbavuje vodku takzvaného "ocasu", který se procesem filtrování proměňuje na specifickou příchuť vodky. K dosažení dokonalé chuti a vůně je nutné proces destilace a filtrování donekonečna opakovat. To má za následek, že finální produkt je chuťově skvělý, ale obsahuje tak vysoké množství ethylalkoholu, že se musí ředit vodou. Je to obvykle až 85%. Ředěním se srazí obsah alkoholu na 40 - 60 procent.
Vodka v kuchyni
Vodka je samozřejmě nápoj, který se především popíjí při různých příležitostech. Vzhledem k vysokému obsahu alkoholu se čistá vodka dost často používá při přípravě různých míchaných nápojů. Vodka se často míchá s ovocnými džusy, kdy ovocný džus potlačí ostrou chuť tvrdého alkoholu a naopak znásobí účinky alkoholu na organismus. Dále se vodka míchá s energetickými nápoji v poměru 1:1. Tato kombinace sice není z lékařského hlediska doporučená, ale účinky toho mixu jsou efektní.
Při přípravě potravin můžeme vodku použít prakticky stejně jako jakýkoliv jiný alkohol. Na podlévání, na flambování, marinování a podobně. Pro vaření však není vhodné používat vodky ochucené a při práci s destilátem v kuchyni musíme dbát na bezpečnost. Především pokud vaříme na plameni nebo flambujeme. Při flambování dbáme nato, aby nad místem kde flambujeme nebylo nic, co by mohlo chytnout. Plameny mohou dosahovat i metrové výšky. Flambování trvá jen několik chvil a alkohol rychle vyhoří. Pokud nemáme s flambováním zkušenosti a chceme předejít možné havárii, připravíme si namočenou utěrku, kterou v případě havárie hořící pokrm přehodíme a uhasíme.
Pro vaření s vodkou je dobré použít kvalitní čistou vodku bez pachuti. Během vaření by se měla většina alkoholu odpařit nebo vyhořet a výsledný pokrm získá vůni a lehkou chuť vodky. K vaření nebudeme potřebovat velké množství nápoje. Mnohdy stačí jen lžíce nebo malá půlka. V případě podlévání vodku ředíme vodou.
Pokud máte zkušenosti s vařením s vodkou a chcete se o ně podělit, využijte diskuzi pod článkem.
Foto:
Profimedia.cz