Co jsou to vitamíny?
Vitamíny jsou esenciální látky. Řadí se spolu s tuky, sacharidy a bílkovinami mezi základní složky lidské potravy. Existuje 13 základních vitamínů. Většinu vitamínů si naše tělo nedokáže samo vyrobit. Proto se do těla dostávají v podobě jídla nebo doplňků stravy, případně prášky.
Funkce v těle
Vitamíny jsou potřebné k vstřebávání tuků, cukrů a bílkovin. Pomáhají při zachování mnoha tělesných funkcí a utváření nových tkání. Také však mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí. To znamená, že hrají důležitou roli v procesech vstřebávání a výměny látek mezi vnějším prostředím a živým organismem. Dnes je již dokázáno, že nás vitamíny brání proti některým nemocem. Věděli to už středověcí mořeplavci, kteří si s sebou na loď brali zelí jako zdroj vitamínů. Další neopomenutelným účinkem je zpomalení viditelnosti stárnutí. Zkrátka vitamíny jsou pro na nás velice důležité.
Dělení vitamínu
Vitamíny se dělí na 2 druhy. Vitamíny lipofilní, které se rozpouští v tucích, a vitamíny hydrofilní, ty se rozpouští ve vodě.
Vitamíny a jejich specifická funkce
- B-komplex a B1 pomáhají při spalování potravy, především škrobů a sacharidů
- B2 a B6 pomáhají při přeměně tuků, cukrů, sacharidů na energii
- C, D, B6, K1 jsou důležité pro uvolňování energie a tvorbě kostní hmoty a kolagenu
- B6, B12, C, E, K jsou důležité pro krvetvorbu
- Vitamín A je prevencí při léčbě rakoviny
Nedostatek vitamínů
Nedostatek vitamínů v těle může vyvolat hypovitaminózu s následnými vážnými onemocněními. Také může nastat onemocnění, při kterém nejsme schopni vitamíny vstřebávat. Myslet si, že do sebe dostávám vitamín, je často klamné. Většina vitamínů se totiž vzájemně ovlivňuje a vstřebává spolu s jinými vitamíny nebo stopovými prvky.
Nadbytek vitamínů
Pokud užíváme vitamínu více než je doporučená denní dávka, můžeme se dostat do stavu hypervitaminózy. V tomto případě stačí vitamín na krátkou dobu vynechat. Stav se může opakovat.
Kde se vitamíny ukrývají:
Vitamín A - retinol
Je významný pro zdravý vzhled pokožky, pleti a očí. Vyskytuje se v živočišné stravě, nebo jako betakaroten, který je provitamínem vitamínu A. Provitamín je látka, kterou živé organismy dokáží přetvořit na vlastní vitamin Tento vitamín se nachází v játrech, žloutku, sýru, máslu a plnotučném mléce. Jeho provitamín se objevuje v mrkvi, nati petržele, paprice nebo špenátu.
Vitamín D - kalciferol
Zdraví lidé, kteří tráví nějakou tu chviličku na sluníčku, se nemusí bát nedostatku tohoto vitamínu. Nachází se nejvíce v ultrafialovém záření, dále pak v tuňákovi, sardinkách, tresčích játrech, v tresce, makrele, lososu, žloutku, másle, mléce a mase.
Vitamín E - tokoferol
Používá se k léčení hlavně srdečního a svalového charakteru. Zvyšuje odolnost těla proti virům a bakteriím. Vitamín E se nesnese se železem. "Éčko" obsahuje listová zelenina a rostlinné oleje. Potraviny s nejvyšším obsahem jsou kukuřice, vejce, chléb, máslo, přírodní sýry, hrách, fazole a špenát. Z olejů mezi ně patří kukuřičný olej, olej z obilných klíčků a sójový olej.
Vitamín K
Významný je pro správnou srážlivost krve. Má dvě složky, K1 a K2. Nachází se v zeleném ovoci a zelenině, protože je závislý na chlorofylu v rostlinách. Ve větším množství je zastoupen ve špenátu, rajčatech, nebo v sójovém oleji, brokolici, kapustě, hlávkovém salátu, sóji, hovězích játrech, zeleném čaji, vaječných žloutcích, ovsu, pšenici, chřestu, másle a v sýrech.
Vitamín B1- thiamin
Má dobré účinky na nervový systém s bojuje proti únavě. Tělo si jej neumí uchovávat. Nepříznivě na něj působí pití kávy. Mezi suroviny s nejvyšším obsahem B1 patří pivovarské droždí, fazole, brambory, obiloviny. Dále také lískové a vlašské ořechy, vepřové maso, drůbeží maso a ryby.
Fortifikace
V dnešní době je třeba se zmínit o fortifikaci. Co to je? Je to proces, při kterém se různé potraviny obohacují o příslušné druhy vitamínů a minerálních látek.
Je jasné, že vitamíny jsou pro naše přežití nezbytné. Zjišťovali jste si někdy podrobnější informace o některých vitamínech?
Foto:
Profimedia.cz