V jídle by mělo být víno, které se potom bude pít. Tím vznikne dokonalá souhra.
Víno, dokáže "rozsvítit" snad každé jídlo. Ne jen tím, jaké k němu víno vybereme a servírujeme. Ale jaké do něj přidáme. Ano, už i v Česku stoupá obliba jídel, která se vaří s vínem. Husí játra na červeném víně a tymiánu. Kohout na víně. Telecí líčka na červeném víně, ale třeba též francouzská cibulačka, burgundský guláš nebo mušle. To je výběr z pokrmů, na jejichž chuti se podepsalo víno.
"V Česku je ještě poněkud menší povědomost o víně a o jeho využití v gastronomii. Ale věřím, že se to zlepší, protože jídlo a víno, nebo z mého pohledu spíš víno a jídlo k sobě neodmyslitelně patří," říká Petr Marcinčák, zakladatel a majitel vinařství nesoucí jeho jméno.
Jídlo a víno běžně spojuje jeho paní Hana v rodinném hotelu Marcinčák v Mikulově. Právě tam je možné ochutnat speciality, které se rodí z vína. "Musím říct, že moje paní si dává na jídelním lístku záležet a těší mě, kolik jídel z vín na něm máme. A to ještě ne vždy se víno objevuje přímo v názvu jídla," popisuje mikulovský bio vinař, který patří nejen k české špičce ve výrobě ledových a slámových vín.
Na otázku, zda-li je možné taková vína využít i k přípravě pokrmů, bez váhání "vystřelí": "Ale samozřejmě. U nás v hotelu podáváme foie gras s hruškovým chutney na slámovém víně. A patří to mezi nejoblíbenější speciality."
Vybrat víno k jídlu je podle Petra Marcinčáka obřad, kdy má zvítězit harmonie chutí. U přidávání vín do pokrmů, existuje jednodušší ale o to logičtější postup. "V jídle by mělo být víno, které se potom bude pít. Tím vznikne dokonalá souhra. Čím více bude chutnat jídlo, tím větší bude i zážitek z vína. Zvlášť, když se kuchařka či kuchař pochlubí, s jakou taktikou večeři připravoval," vypráví vinař a hoteliér Marcinčák v jednom.
Platí prý osvědčené: Čím kvalitnější potraviny a lepší víno, tím je souhra dokonalejší. "Proto také nabízíme a vaříme v hotelu jen z prvotřídních potravin, které máme od prověřených dodavatelů," doplňuje Petr Marcinčák.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena