Vánoční pečení: Domácí trdelník vyjde jen na pár korun

Vánoční pečení: Domácí trdelník vyjde jen na pár korun

Tradiční pochoutka, která je shora do křupava opečená, uvnitř úžasně vláčná, voní po vanilce a skořici. Trdelníky si můžete upéct i v pohodlí domova, krok za krokem se je dnes naučíte upéct tak, aby chutnaly přesně jako ze stánku.

40007×

1) Příprava surovin na domácí trdelníky. 

Na těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 kostička droždí (42 g), 3 lžíce cukru moučka, 80 g másla, špetka soli, 2 žloutky.

Na potření a posypání: 2 vanilkové cukry a 2 skořicové cukry, 3 lžíce másla.

2) Do hrnku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, zamícháme s 1 lžící cukru moučka, posypeme lžičkou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočinout.

3) Mezitím si do mísy prosejeme mouku, po okrajích osolíme, doprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme vzešlý kvásek z droždí, promíchneme, přidáme zbylé 2 lžíce moučkového cukru, rozpuštěné máslo (ne horké) a 2 žloutky.

4) Vymísíme v hladké nelepivé těsto. Pokud máme robota či domácí pekárnu, ušetříme si práci. Poté těsto v míse zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

5) Vykynuté těsto po hodině zdvojnásobí svůj objem. Přemístíme ho na moukou lehce podsypaný vál.

6) Těsto vyválíme na cca 3–4 mm silný plát, nařežeme na dlouhé pruhy cca 1,5 cm silné.

7) Pruhy těsta namotáváme na předem připravené formy – může to být dřevěný váleček obalený v alobalu, alobalem omotané menší zavařovací sklenice, láhve či plechovky od piva, nebo jako zde katalogy svázané provázkem a obalené vrstvami alobalu. Formy potřeme rozpuštěným máslem a těsto namotáváme jako kremroli, tedy dokola a okraje lehce přes sebe. Konce zastrčíme pod těsto, aby se nerozmotávaly.

8) Namotané trdelníky skládáme na plech vyložený pečicím papírem, nebo ještě lépe na okraje pekáčku tak, aby se trdelníky nedotýkaly podložky.

9) Na plechu smícháme vanilkové a skořicové cukry a každý trdelník ve směsi oválíme.

10) Skládáme zpátky na pekáč nebo plech tak, aby se vzájemně trdelníky nedotýkaly. Trdelníky necháme ještě 15 minut dokynout, mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C.

11) Trdelníky poté pečeme cca 10-15 minut, dozlatova, v polovině času pečení je otočíme. Po upečení sundáme z formy a ihned servírujeme, nejlépe chutnají ještě teplé. Skvělým tipem je zevnitř potřít trdelníky oblíbenou marmeládou nebo povidly.

Domácí trdelník a finanční náročnost 

6 - 8 trdelníků podle tohoto receptu vyjde na cca 80 Kč.

Vyzkoušejte i další prověřené recepty z kynutého těsta

Vánoční trhy u vás doma: Vrhněte se na voňavý punč i domácí trdelník

Vánoční trhy letos nebudou takové, jak je známe. Plné bohatého programu, vůně linoucí se ze spousty stánků s jídlem, horkými nápoji a cukrovinkami. Ale nezoufejme, můžeme si to vynahradit alespoň domácí přípravou oblíbených pochoutek.

Vánoční

Vánoční menu: Štědrý večer tradičně a po česku

Jaké dobroty letos naservírujete na štědrovečerní stůl? Budete se držet zažitých pokrmů, nebo budete chtít zkusit něco nového? Přinášíme vám řadu receptů, ze kterých lze sestavit výborné vánoční menu.

Vánoční

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena