1) Příprava surovin na domácí trdelníky.
2) Do hrnku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, zamícháme s 1 lžící cukru moučka, posypeme lžičkou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočinout.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8743/image2.jpg)
3) Mezitím si do mísy prosejeme mouku, po okrajích osolíme, doprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme vzešlý kvásek z droždí, promíchneme, přidáme zbylé 2 lžíce moučkového cukru, rozpuštěné máslo (ne horké) a 2 žloutky.
4) Vymísíme v hladké nelepivé těsto. Pokud máme robota či domácí pekárnu, ušetříme si práci. Poté těsto v míse zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8743/image4.jpg)
5) Vykynuté těsto po hodině zdvojnásobí svůj objem. Přemístíme ho na moukou lehce podsypaný vál.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8743/image5.jpg)
6) Těsto vyválíme na cca 3–4 mm silný plát, nařežeme na dlouhé pruhy cca 1,5 cm silné.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8743/image6.jpg)
7) Pruhy těsta namotáváme na předem připravené formy – může to být dřevěný váleček obalený v alobalu, alobalem omotané menší zavařovací sklenice, láhve či plechovky od piva, nebo jako zde katalogy svázané provázkem a obalené vrstvami alobalu. Formy potřeme rozpuštěným máslem a těsto namotáváme jako kremroli, tedy dokola a okraje lehce přes sebe. Konce zastrčíme pod těsto, aby se nerozmotávaly.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8743/image7.jpg)
8) Namotané trdelníky skládáme na plech vyložený pečicím papírem, nebo ještě lépe na okraje pekáčku tak, aby se trdelníky nedotýkaly podložky.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8743/image8.jpg)
9) Na plechu smícháme vanilkové a skořicové cukry a každý trdelník ve směsi oválíme.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8743/image9.jpg)
10) Skládáme zpátky na pekáč nebo plech tak, aby se vzájemně trdelníky nedotýkaly. Trdelníky necháme ještě 15 minut dokynout, mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8743/image10.jpg)
11) Trdelníky poté pečeme cca 10-15 minut, dozlatova, v polovině času pečení je otočíme. Po upečení sundáme z formy a ihned servírujeme, nejlépe chutnají ještě teplé. Skvělým tipem je zevnitř potřít trdelníky oblíbenou marmeládou nebo povidly.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8743/image11.jpg)
Domácí trdelník a finanční náročnost
6 - 8 trdelníků podle tohoto receptu vyjde na cca 80 Kč.
Vánoční trhy u vás doma: Vrhněte se na voňavý punč i domácí trdelník
Vánoční trhy letos nebudou takové, jak je známe. Plné bohatého programu, vůně linoucí se ze spousty stánků s jídlem, horkými nápoji a cukrovinkami. Ale nezoufejme, můžeme si to vynahradit alespoň domácí přípravou oblíbených pochoutek.
Vánoční menu: Štědrý večer tradičně a po česku
Jaké dobroty letos naservírujete na štědrovečerní stůl? Budete se držet zažitých pokrmů, nebo budete chtít zkusit něco nového? Přinášíme vám řadu receptů, ze kterých lze sestavit výborné vánoční menu.