V dnešní době se stále z více lidí stávají vegetariáni. Někteří se však na vegetariány dívají s podivem. Co je příčinou takového rozhodnutí? Proč se řady vegetariánů rozšiřují? A co vlastně jí?
Za posledních sedmdesát let bylo napsáno asi tisíc vědeckých prací, které dokazují, že vegetariánství je nejzdravějším životním stylem člověka. Vědci například zjistili, že vegetariánství chrání před většinou nemocí a prodlužuje život. Vegetariánství je odmítáním jakékoliv masa, vegani odmítají i vajíčka a mléčné výrobky. Dá se tedy říci, že vše, co nám zvíře dává a jaký máme z něho užitek.
Asi by některé z nás zajímalo, co vlastně takoví vegetariáni jedí. No prostě to, co každý ostatní člověk. Akorát místo konzerv si dají čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, místo masa jedí sóju a oříšky, léky nahrazují bylinkami čerstvými i sušenými, kávu co u nás po ránu pije 80 % lidí vegetariáni nahrazují ranní rozcvičkou a místo tablet na spaní se vegetariáni raději jdou projít na takovou malou procházku a před spaním si dají lžičku medu.
Jestli někdo z vás uvažuje změnit svůj jídelníček nebo se chce stát vegetariánem, nesmí zapomenout, že musí obohatit svoji stravu, aby byla pestrá nebo aspoň obohatit svůj jídelníček o pestrou stravu, která bude vyvážená.
Suchá semena obsahují mnoho dobrých látek, celá semena (bez obalu) patří do stravy vegetariánů. Jakmile nám semena navlhnou, začnou v nich probíhat změny a vytvoří se velké množství cenných látek. Jsou to například cenné enzymy, vitamíny - zvláště vitamín E, složité cukry a řada dalších prospěšných látek. Klíčená semena jsou také lékem, velmi účinným při cukrovce typu Bm , při obezitě a neplodnosti, a také některým formám rakoviny. Používáme je do salátů, smíchaná s jogurtem, do nehorkých polévek, do pomazánek. Mezi nejoblíbenější patří semena řeřichy, čočky, hrachu, pšenice, žita, ovse a slunečnice.
Obsahuje důležité minerální látky a vitamíny. Je lehce stravitelné. Obsahuje také vysoký obsah fluoru a kyseliny křemičité. Obě látky posilňují kůži, vlasy, kosti, nehty, zuby.
Je vybaven minerálními látkami a obsahuje velmi mnoho vitamínů. Je ceněn všemi lidmi se středními potížemi, je dobrý proti slabosti vaziva, křečovým žilám a nemoci kloubů.
Je chudá na vitamíny skupiny B, můžeme ji však upotřebit pro její bohatý obsah minerálních látek.
Obsahuje mnoho vitamínů skupiny B, E, mnoho bílkovin a minerálních látek. Rýže může být používaná jako dieta při revmatismu, cévních onemocněních a onemocněních srdce, protože působí velmi dehydratačně.
Obsahuje velmi mnoho bílkovin, všechny důležité vitamíny skupiny B a E, zároveň i mnoho minerálních látek.
Ze všech obilných druhů má největší obsah lepku (podstatná část bílkovin), což ji propůjčuje její dobré vlastnosti pro pečení, obsahuje ve vybrané formě všechny důležité vitamíny a minerální látky.
Skladovací prostor by měl být vzdušný, suchý a ne příliš chladný a vlhký, protože obilí může plesnivět. Nejlépe tomu vyhovují špižírny, ložnice nebo půdy. Obilí se také nesmí uchovávat v plastikových sáčcích a nádobách. Nejlepší je uchovávat je v plátěných nebo jutových pytlích.
Foto: Profimedia
Autor:admin_terka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena