Jak chuťově překvapit svou polovičku na sv.Valentýna, navíc máme-li doma vegetariána? Třeba netradičním bezmasým menu. Nezapomeneme talíř s láskou ozdobit.
Svátek sv.Valentýna přirostl k srdci jen některým. Ale i v případě, že nejste zastánci nakupování "zbytečností" v podobě růžových srdíček ve všemožné podobě, můžete tomu, koho máte rádi, připravit milé překvapení. Třeba v podobě pokrmu nebo nápoje připraveného s láskou. Pokud máte přítele či přítelkyni, maminku nebo dobrého kamaráda/kamarádku vegetariána a sami maso běžně jíte, máte to těžší. Ale s naším mini průvodcem jim zvládnete připravit nějakou tu lahůdku.
Pokud s vegetariánem sdílíte domácnost, máte to jednodušší. Každý den vidíte, jaké druhy potravin nakupuje a jakým způsobem suroviny připravuje, aniž by pokrm obsahoval kousek masa.
Talíř plný zeleniny, ochucené či natural tofu, sójové maso v různé podobě (vařené, dušené, součástí "číny", smažené, zapékané...), ovoce jako salát, dušené se sladkou omáčkou, přílohy jako hlavní chod (brambory, rýže, těstoviny, kuskus), obiloviny v podobě kaše, karbanátků apod., zeleninové i smetanové polévky, vývary s bulgurem, rýžovými těstovinami, noky z vajec, zeleniny i ovesných vloček, nákypy na sladký i slaný způsob. Plněné omelety, sýrové závitky. Značná část populace má představu, že vegetariáni jedí jen "saláty", ale není to tak. Mnohdy mají jídelníček o dost pestřejší než ti, co běžně maso konzumují.
I vegetariáni si sem tam připraví smažený pokrm, aniž by počítali kalorie. Na porci pro dva si připravíme asi 2dkg másla, 3,5dl mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1 žloutek, 3dkg parmazánu, 3dkg sýru ementálského typu a petrželovou nať nebo pažitku. Dále vejce a rozdrcené kukuřičné lupínky na obalení.
Mléko ohřejeme. Máslo rozpustíme a vymícháme s moukou, tuto směs přidáme do mléka a necháme zhoustnout za stálého míchání. Odstavíme a necháme prochladnout. Do směsi vmícháme nastrouhaný nebo nasekaný sýr, žloutek a zelené bylinky. Podle chuti přidáme bylinkovou sůl nebo mletý bílý pepř. Z hmoty vykrajujeme kousky, které obalíme v rozšlehaném vejci a kukuřičných lupíncích. Sýrové chuťovky zprudka osmažíme na olivovém oleji a podáváme je se zeleninovou přílohou nebo za studena vmíchané do salátu.
Běžný recept na palačinky jistě zvládnete. Stačí použít základní palačinkové těsto. Na teflonové pánvi upečeme tenké palačinky, které uchováme v teple.
Na náplň použijeme neochucené ovesné vločky, vlašské, kešu, lískové a para oříšky nasekané najemno. Dále sušené fíky, které předem nakrájíme na kousíčky. Ovesné vločky nasucho opražíme, přimícháme oříšky a fíky. Zakapeme trochou rumu nebo rumovou trestí. Přimícháme trochu třtinového cukru a znovu prohřejeme. Odstavíme a podle chuti vmícháme javorový sirup. Palačinky naplníme müsli směsí, smotáme a přelijeme buďto tekutým medem nebo rozpuštěnou hořkou čokoládovou polevou.
Valentýnský dezert ozdobíme třeba cukrovými srdíčky a na talířek můžeme pomocí cukrářského sáčku a čokoládové polevy nastříkat zamilovaný nápis nebo jméno.
Protože 14.únor neoplývá slunečným a teplým počasím, dáme před ledovým míchaným nápojem přednost dobré kávě. Kromě vídeňské kávy se šlehačkou, alžírské s trochou vaječného koňaku nebo irské kávy s whisky, můžeme vyzkoušet kávu karibskou.
Karibskou kávu připravíme z instantní kávy s trochou cukru, mletým hřebíčkem nebo celým kouskem vanilky či skořice. Hlavní doplňkem je bílý rum v množství 1 - 2 lžic. Karibskou kávu zdobíme našlehanou smetanou.
Pokud máme doma vegetariána, který se vyhýbá alkoholu, zkusme připravit dobrou kávu s nadrceným sladkým kořením, medem, kvalitní sypanou čokoládou nebo kakaem, které jsme předtím rozmíchali se šlehačkou. Kávu můžeme naservírovat do šálku ve tvaru srdce, stejně takový použijeme talířek. Můžeme pro radost - místo lžičky - přiložit malou kytičku.
Obdarovávání nám usnadní, pokud si všímáme co má druhý rád, po čem touží. A nejen na sv. Valentýna udělejme radost malou pozorností.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena