Vánoce jsou svátky klidu, pohody a rodinné soudržnosti. I zde však platí - jiný kraj jiný mrav. V každé zemi se Vánoce slaví jinak a dodržují se jiné tradice.
V následujících řádcích se proto podíváme do světa, kde se v dnešních dnech už jistě všichni začínají chystat na přicházející Vánoce.
Neodmyslitelnou součástí Vánoc je v Americe v každém případě korpulentní postava postaršího muže s bílými fousy, oblečená do červeného kabátu a kalhot s bílým lemem. Nazývá se Santa Claus. Američané s přípravami na Vánoce začínají následující den po Dni díkuvzdání, což je čtvrtý čtvrtek v listopadu. Druhý den v Americe začíná honba za nákupy vánočních dárků. Od tohoto dne totiž obchody začínají s výprodeji a nabízí ohromné slevy. I s vánočním stromkem to mají Američané jinak. Zdobí ho již začátkem prosince. A Vánoční dárky se pod něj pokládají průběžně celý prosinec, včetně jmenovky pro koho jsou určeny. Dárky se však nerozbalují na Štědrý den jako u nás, ale až 25. prosince ráno. Na Štědrý den Američané konzumují krocany či pečenou šunku s kostí, bramborovou kaši, sladké brambory, dýňový koláč, vařenou kukuřici, červené zelí brusinkové želé či kompot. Pokud byste nabídli Američanům našeho tradičního kapra, zřejmě by se silně ušklíbli. Ne že by kapry neznali, ovšem považují je za ryby páchnoucí, nevalné chuti a tudíž podřadné.
Ty se od těch amerických značně liší, až na Velkou Británii, která má na slavnostně prostřeném štědrovečerním stole také krocana, ten se usídlil na anglických stolech až od 18. století, do té doby vládl anglické štědrovečerní kuchyni rostbíf. Dnes, jak již bylo řečeno, konzumují krocana nejčastěji s kaštanovou nádivkou. Na anglický vánoční stůl neodmyslitelně patří vánoční pudink, který se dříve připravoval naslano z hovězího masa a loje, zatímco dnes jej Angličané připravují sladký. Toto jsou však pokrmy, které Angličané konzumují podobně jako v Americe až 25. prosince, den předem se tradičními pokrmy stala hrachová polévka a teplá šunka. Švédsko o vánočních svátcích připravuje svůj vlastní vynález - švédské stoly, které se prohýbají pod takovými pochoutkami, jako jsou slanečci, klobásy, různé paštiky, žebírka, masové kuličky, šunka, vánoční rýžová kaše. Norsko si pochutnává na pečeném bůčku, a ze všeho nejpodstatnější je perfektně křupavá kůrčička, na té si norské hospodyně dávají obzvlášť záležet. Dalším tradičním pokrmem v této zemi jsou jehněčí žebírka - usušená nebo vyuzená, k těm Norové podávají tuřínovou kaši a brambory.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena