Jak si vánoční dobroty užít a nezhrozit se po Novém roce z kil navíc, to je asi oříšek pro každého.
Neumíte si cukroví odepřít, a přesto potřebujete trochu ohlídat, abyste zbytečně nepřibrali? Nepříliš rozumnou fintou je, upéci si "odlehčené" cukroví a myslet si, jak jsme na to vyzráli. Pokud jsme roky na něco zvyklí, tak nám nejspíše takové cukroví nebude chutnat a budeme zarmouceně pozorovat ostatní, jak si pochutnávají na poctivých vosích hnízdech. Druhé nebezpečí tkví v domněnce, že takového "zdravého" cukroví lze sníst neomezené množství.
Jak si tedy poradit? Jednoduché doporučení zní, každé ráno si na talířek odvážit 100 g oblíbeného cukroví, vánočky nebo štoly a sníst to v průběhu dne, nejlépe nenechávat si už nic na večer. Jedná se o energetické množství přibližně 2000 kJ, což je u žen čtvrtina, u mužů pětina doporučeného denního příjmu, takže žádná tregédie. Pokud víme, že se chystáme na návštěvu, zcela nenápadně u hostitelky odpočítáme a ochutnáme asi 8 - 10 kousků cukroví a máme svůj denní limit také splněný.
Ve vánočním období se pulty s ovocem plní exotickými druhy a to je pro nás moc dobře. Mango, papája, ananas, granátové jablko, to jsou báječní pomocníci pro nastartování metabolismu, protože jsou plni těch správných spalovacích enzymů. Dopřejme si tedy naprosto bez výčitek dopolední svačinku s porcí tohoto ovoce a doplňme jej nepříliš tučným jogurtem nebo ovocným tvarohem.
Naopak se vyhýbejme sušenému proslazovanému ovoci, leda bychom koupili jeho nesířenou a nedoslazovanou variantu třeba v prodejně zdravé výživy. Máte-li rádi oříšky, dejte přednost nesoleným a nepraženým druhům, vhodné jsou vlašské nebo mandle v množství cca 10 kousků.
Štědrovečerní večeře je energeticky velmi bohatá. Jen si vzpomeňte, rybí polévka, majonézový salát, smažený kapr, řízky, mnohde i vinné klobásy, to vše korunované sladkými nápoji. Jednou za rok nám samozřejmě po takové večeři žádné tukové špíčky nenaskočí, ale je jasné, že i v dalších dnech se na návštěvách podobně výživným lákadlům nevyhneme. Pak už se naše tělo zaraduje a začne si energetický přebytek svižně ukládat. A hlavně naše trávení si tedy žádnou vánoční pohodu a klid v těchto chvílích neužije. Zkusme tedy alespoň drobné ústupky. O co půjde? Nebojme se například místo bramborového salátu vyzkoušet takzvaný bavorský bramborový salát, to je opravdu delikatesa bez majonézy a salámu pochybné kvality. Navíc studené brambory se pyšní nižším glykemickým indexem a zasytí nás na mnohem delší dobu. Místo smažení v trojobalu dejme přednost "přírodní" přípravě v troubě na menším množství tuku.
Pokud se zaměříme na kvalitu potravin a ne na kvantitu, mnohem lépe se zasytíme a také ušetříme spoustu kalorií. Výborné jsou například hovězí steaky, roastbeef, tatarák z hovězího masa nebo lososa.
Protože většinu času budeme trávit ve vytopených, suchých místnostech, dbejme ještě více než obvykle na dostatek tekutin - vody, minerálek, čajů a ředěných džusů. Máme-li na to věk a zdraví, není zakázán ani alkohol, ale maximálně v množství 0,2 l vína, 0,5 l piva nebo 0,5 cl destilátu denně. Pokud se celý den v jídle nešetříme, večeři už volme jenom lehkou, například obloženou šunkovo-sýrovou nebo tuňákovou celozrnnou housku s dostatkem zeleniny na pročištění. Nezapomínejme ani na pohyb, nejméně obden vyražme na hodinovou procházku a pokud nám bude počasí sněhově přát, tak se zapotíme i u vyhazování sněhu.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena