Obejít pár obchodů a nakoupit svíčky, baňky či zelené větvičky, to není žádná věda. Ale pokud chcete rodinu překvapit něčím netradičním, zkuste v kuchyni strávit pár chvil navíc.
Na nejpohodovější svátky roku se dlouho připravuje celá rodina. Ruku v ruce s nutným úklidem, pečením vánočního cukroví, obstaráním všech surovin k přípravě štědrovečerní večeře a pohoštěním pro další sváteční dny, se nese i vánoční dekorace. Někdo jen ozdobí stromeček, jiný vyšperkuje vánočními ozdobami celý byt. Ale než utratíte spoustu peněz za hotové svícny, tištěné ubrousky, nádobí s vánočními motivy a drahé mašle na dárky, pohrajte si s tím, co vám nabízí sama příroda nebo vaše kuchyň. Váš prostřený stůl, výzdoba v bytě i zabalené dárky získají na originalitě!
Dekorace z pomerančů, které se zdobí hřebíčky, jsou známé již od 16.století. Ale ve které domácnosti jsou ještě k vidění? Přitom celou domácnost pěkně provoní a hezky vypadají nejen v míse, ale i zavěšené na provázku nebo háčku. A co je k jejich výrobě potřeba? Jen celé kusy pomeranče, celé hřebíčky a jehla na maso nebo ostrý nůž.
Pomeranče omyjeme, dobře osušíme a pomocí vpichů jehlou na maso do kůry vyznačíme dekorační vzory. Potom pomeranče znovu omyjeme a osušíme, do naznačených dírek vpíchneme užší stranou hřebíčky. Hřebíčky tak můžeme napíchat kolem celého plodu, naznačit hvězdičky, kolečka, srdíčka, spirály, apod.
Pomerančovou dekoraci umístíme do skleněné mísy, ale můžeme i zavěsit na drátek a následně na různobarevnou mašli (třeba s vánočním dekorem). Pokud pověsíme hřebíčkové pomeranče do průvanu, provoní nám celou místnost.
I rozkrajování jablíček může být o něco jiné, hezčí na pohled. Vánoční atmosféru dokonale naladí tzv. omrzlá jablíčka, která připravíme každému na ten jeho talíř. Budeme potřebovat jen středně velká červená jablka se stopkou, 1 - 2 bílky a krystalový či krupicový cukr. Jablíčka dobře omyjeme, osušíme, potřeme rozšlehaným bílkem a zasypeme cukrem. Jablíčka mírně otřepeme a máme hotovo. Pokud dodržujete tradici rozkrajování jablíček před večeří, budou se cukrová jablíčka na stole opravdu vyjímat.
A co takhle udělat z jablíček jmenovky? Postačí bílá či tmavá čokoládová poleva, kterou rozpustíme. Hodně hustou čokoládovou polevou pomocí zdobícího sáčku "kreslíme" na čistá jablíčka jednotlivá jména, případně si pořídíme cukrové tužky. Necháme dobře zaschnout. Tato jmenovací jablíčka chystáme v den večeře, aby poleva neopadala.
Vlastnoručně vyrobené svícny z pomeranče či grepu zajistí během vánočních svátků hřejivou atmosféru. Jak na to? Citrusový plod rozřízneme zhruba v jeho 2/3. Menší část odložíme a z větší pečlivě vydlabeme dužninu. Do obalu kůry opatrně vyřežeme pomocí nože libovolné ozdobné motivy. Místo pracného kreslení na kůru, aby se nám motivy povedly vyřezat přesně podle představ, si můžeme pomoci vykrajovátky na cukroví. Ty jednoduše na kůru tlakem otiskneme. Můžeme tak mít otvory ve tvaru hříbečků, hvězdiček, koleček, prasátek a dalších. Do připraveného svícnu z citrusové kůry pak už jen vložíme čajovou svíčku v kalíšku a zapálíme. Ale samozřejmě svícny nezapomínáme hlídat!
Pokud jste si z lesa přinesli pěkných pár šišek a bojíte se, aby celý vánoční čas vydržely, postříkejte je barvou ve spreji. Je libo bílá, stříbrná či zlatá? Která se vám do bytu bude hodit lépe? Takto upravené šišky se uplatní jako ozdoba zavěšená na drátcích kdekoli v interiéru, na stromečku, na prostřeném stole, ale i zapíchnutá kdekoli v květináči. Doplníme živými větvičkami a máme hotovo.
Když má někdo fantazii, i z mála dokáže vykouzlit něco, co nadchne, a to nejen obsahem darované krabičky. Zkuste na balení dárků jít letos netradičně. Postačí obyčejný bílý nebo hnědý balící papír, přírodní stužka či provázek, který roztřepíme, v lepším případě hrubá červená stuha. Dárky zabalíme, ovážeme a teď přijde to nejlepší. Na každý dáreček připíchneme pěkné větvičky jeřabiny nebo šípků a pomocí bílé čokoládové polevy na vršek přilepíme předem upečené linecké cukroví. Hvězdičky a kolečka s červenou marmeládou vypadají ze všech nejlépe! Ale samozřejmě lze celé dárkové balení přizpůsobit vlastnímu vkusu a oblíbeným barvám.
Foto: Photos.comAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena