Ve druhé části našeho povídání o úklidu kuchyně se podíváme na údržbu elektrospotřebičů. Jsou pro nás v kuchyni nejcennějšími pomocníky. Aby nám dobře sloužily, musíme i my jim věnovat péči.
Potraviny v lednici nevydrží, pokud lednici a mrazničku nebudeme pravidelně odmrazovat a umývat. Myčka nám rozhodně nevyleští skleničky tak, jak to ukazují v reklamě, pokud sama bude zanesená, mastná a špinavá. Proto si povíme, jak se o spotřebiče dobře starat. Za odměnu se pak budou oni starat dobře o to, co jim svěříme.
Nejprve je odpojíme z elektrické sítě, vyndáme na chladné místo všechny potraviny. Aby byla práce co nejdříve hotová, odmrazíme mrazák pomocí hrnce s horkou vodou, který do mrazničky vložíme. Mezitím si z lednice vyndáme poličky a lednici vymyjeme teplou vodou, do které přidáme saponát a trochu octa, který má schopnost pohltit pachy. Tímto roztokem umyjeme i poličky, ty poté otřeme suchým hadrem a vrátíme je okamžitě do lednice. Potraviny uložené v omyvatelných obalech (jako konzervy, sklo...) před vrácením do lednice otřeme vlhkým hadrem a narovnáme zpět do lednice. V této chvíli už by měla být mraznička bez námrazy, takže z ní vyjmeme hrnec s vodou, mrazničku vytřeme do sucha stejným roztokem jako lednici a utřeme také do sucha. I do ní vrátíme hned zpět mražené potraviny. Mrazničku zavřeme a připojíme k elektrické síti. Až jako poslední ji umyjeme zvenčí.
Vnější strany myčky umýváme podle potřeby několikrát denně vlhkým hadrem. Ve vnitřní části nás čeká práce trochu více, nejdříve vyjmeme spodní koš, abychom se dostali k filtračním košíkům. Ty vyjmeme a umyjeme ve dřezu v teplé vodě se saponátem a octem kvůli ochraně proti vodnímu kameni. Vnitřek myčky vymyjeme také teplou vodou, ale saponátu dáme trochu víc, aby se myčka dobře zbavila mastnoty. Poté je dobré jednou za čas ji pustit naprázdno bez nádobí, stačí nejkratší program, jen aby se očistila - k tomuto účelu použijeme speciální prostředek na umývání vnitřní části myčky. I vnitřky občas otřeme vlhkým hadrem namočeným v octové vodě, aby se neusazoval vodní kámen.
Pokud špinavé nádobí odmočíme ihned po použití, lépe se pak umyje. Některé teflonové povrchy stačí pouze utřít papírovou utěrkou. Pokud vám pánev po smažení zapáchá, i když je již umytá, nalijeme do ní vodu s 2 lžícemi bílého octa a přivedeme k varu. Směs vzápětí vylijeme a pánev pouze utřeme papírovou utěrkou. Barevné skvrny na hliníkovém nádobí odstraníme použitím cibule, citronové šťávy a slupek jablek. Dáme je do hrnce, přelijeme vodou a přivedeme k varu. Měděné nádobí vyčistíme polovinou citronu namočeného do soli. Další možností je postříkat měď rozprašovačem na kytky, který naplníme octem a přisypeme 3 - 4 lžíce soli. Litinové nádobí po umytí utřeme úplně do sucha, aby nezačalo rezivět. Do vnitřku vetřeme trochu oleje, vnější stranu čistíme čistidlem na trouby.
Foto: Profimedia
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena