Vaření.czMagazínTo nejhorší ze školní jídelny

To nejhorší ze školní jídelny

To nejhorší ze školní jídelny

Při vzpomínání na léta strávená ve školní lavici nás možná často myšlenky zavanou také do školní jídelny.

13872×

Spíše, než to dobré, nám v hlavě utkvěla řada negativ. Jmenujme například zapáchající tácy, lavor plný zbytků či "dráby" v podobě vychovatelek a učitelek. Ty nás nutily do jídla a nesmlouvavě nás nechávaly sedět plačící nad studenou polévkou, dokud jsme alespoň část nesnědli. Vždyť, co by za to daly děti v Africe?

Nejhorší jídla ze školní jídelny

Nedávno jsem mezi svými známými provedla malý průzkum o nejhorších jídlech, která doprovázela naše školní léta. Nejčastěji byly zmiňovány tyto pokrmy:

1. Tlusté maso

Neukrojitelné a nerozžvýkatelné prorostlé hovězí mnohým z nás nadosmrti negativně ovlivnilo smýšlení o mase. Plátek býval často doplněn omáčkou "UHO" neboli univerzální hnědou omáčkou v jídelním lístku nazývanou různými přízvisky dle měst. Pokud máte doma potomka, který se nimrá i v kuřecím řízku a vykrajuje tlusté, možná je na čase vyprávět mu hororovou pohádku o školním vařeném hovězím mase.

2. Mléková/mléčná polévka

Hned v závěsu za tlustým masem se drží mléková (nebo také mléčná) polévka. Nakyslou chuť kombinace brambor, mouky, vajec a mléka si možná mnozí z nás, kteří ji alespoň ochutnali, dosud dobře vybavují. Neoblíbenými druhy polévek byly také krupicová, fazolková, rajská a drožďová.

3. Fazolky na všechny způsoby

Fazolky na kyselo, fazolková omáčka, fazolková polévka. Velká část z nás, co jsme byli školou povinní, by se při pohledu na obědové menu s fazolkami nejraději obrátila na podpatku a odkráčela z jídelny. Kdyby tam ovšem nebyli "drábové".

4. Dušená zelenina

V talíři dušené kapusty nebo dušené mrkve, obzvlášť pokud ji doplnilo již zmíněné tlusté maso, se řada dětí jen nezaujatě ponimrala a lavory na zbytky se rychle plnily.

5. Žemlovka a další

Sladká jídla kupodivu také nebyla pro mnohé z nás žádnou pochoutkou. Nejvíce dospělých si stěžuje na žemlovku a rýžový nákyp. Spousta z nás by ale dodnes nesnědla ani krupicovou kaši, nudle s mákem či buchtičky se šodó.

Bohužel, ani naši potomci nejsou od většiny jídel ušetřeni. Stačí si na internetu najít pár menu ze školních kuchyní. Mnohým jídelnám stále vládnou játra a omáčky typu UHO se od pondělí do pátku táhnou jídelníčkem jako nit. Nejenže kuchařům chybí finance, ale často také kreativita a snaha zařazovat nová zajímavější jídla. 

Foto: Pixmac.cz

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena