Jednoduché a levné jídlo
Tak by se dala označit čočka na kyselo, jejíž příprava vám nezabere příliš času, náklady na recept se pohybují v řádech desetikorun, a přesto se jedná o výborné, a hlavně vydatné jídlo. Co si připravit? Pro 4 osoby budeme potřebovat 500 g čočky, 2 lžíce sádla, 1 cibuli, 3 lžíce hladké mouky, sůl, ocet a mletý pepř. Čočku si namočíme alespoň na hodinu do vody a poté ji vaříme doměkka. Následně na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou osmažíme dozlatova. Přisypeme mouku a podlijeme trochou vody z vařené čočky. Pak stačí dochutit octem, solí a pepřem a chvíli povařit. Přidáme sceděnou čočku a máme hotovo. K čočce podáváme volské oko, párek nebo klobásu. Dozdobit lze dozlatova usmaženou cibulkou.
Řízek za pár korun
Holandský řízek je skvělou alternativou klasickému řízku, jelikož výborně chutná a dopřát si k němu můžeme srovnatelnou oblohu. Tou jsou brambory, bramborová kaše či salát. Jeho hlavní ingrediencí je mleté maso, díky jehož množství se nasytí celá rodina a přitom ušetříte. Co nakoupit? Pro 4člennou rodinu si vystačíte s 500 g mletého masa (ideálně z vepřové plece nebo boku), 180 g sýra (eidam, čedar, gouda nebo ementál), sůl, pepř, čerstvá petrželka a suroviny na obalení, tudíž hladká mouka, strouhanka a vejce. Do osoleného a opepřeného masa vmícháme najemno nastrouhaný sýr a jemně nasekanou petrželku. Směs necháme cca hodinu odpočinout v lednici. Následně vytvarujeme placičky, které obalíme v trojobalu. Holandské řízky smažíme na mírném stupni z každé strany 8 minut dozlatova. Rychlý, sytý a chutný oběd je na světě.
Snídaně, oběd, večeře i sladká tečka
Řeč není o ničem jiném než o nadýchaných lívancích, které si můžeme dopřávat od rána do večera. Základní lívance recept je velmi jednoduchý. Připravte si 250 g hladké mouky, 25 g droždí, 325 ml teplého mléka, 2 lžíce cukru a špetku soli. K dochucení použijte povidla, marmeládu, tvaroh, zakysanou smetanu, skořici, ovoce, javorový sirup atd. V prvé řadě si v malém množství teplého mléka rozmíchejte droždí s cukrem a nechte vzejít kvásek. Ten poté přilijete do mouky spolu se zbytkem mléka, lehce osolíte. Po usmažení lívance dochutíte oblíbenou ingrediencí a můžete podávat.
Oběd nasladko i naslano
Další obdobou lívanců jsou palačinky, jež lze připravit na nespočet způsobů. Nadchnou se pro ně i ti jedlíci, kteří sladkým jídlům příliš neholdují. Dají se totiž podávat též ve velice chutné slané variantě. Příkladem je palačinky recept se špenátem a česnekem na zdravý způsob. Do mísy vložíme špenát, nasypeme 2 hrnky celozrnné mouky, přilijeme ½ hrnku mléka, přidáme 1 vejce, 1 stroužek česneku, nakrájenou cibulku a osolíme. Důkladně rozmixujeme a můžeme začít smažit. V rámci zdravé kuchyně podáváme špenátové palačinky se sýrem, zeleninou a pestem.
Když si chceme dopřát
Svíčková na smetaně je ten pravý recept na nedělní oběd. Budeme-li sledovat akční letáky, podaří se nám pořídit maso za výhodnou cenu. O to bude radost z tohoto svátečního pokrmu dvojnásobná. Svíčková na smetaně recept vyžaduje důkladnou přípravu a kvalitní ingredience. Díky tomu bude chutný výsledek zaručený. Připravte si 800 g hovězího zadního nebo kýty, 100 g špeku, 50 g másla, 50 g sádla, 25 g hladké mouky, 200 ml smetany na vaření, 2-3 ks mrkve, 1-2 ks petržele, 2 ks cibule, ½ celeru, 500 ml hovězího vývaru, 1 lžíci hořčice, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, bobkový list, ½ citronu, 3 lžíce octa, 3 lžíce cukru, sůl a pepř.
Postup pro zaručený výsledek
Abyste si pojistili šťavnatost masa, prošpikujte ho zhruba 10cm hranolky špeku. Práce vám půjde pěkně od ruky, pokud necháte špek zatuhnout alespoň hodinu v mrazáku. Jakmile máte maso odblaněno a prošpikováno, osolte ho a opepřete. V hrnci maso osmažte ze všech stran dozlatova na másle a sádle. Poté ho přendejte do pekáčku. Na výpeku orestujte cibuli a další zeleninu, nechte zkaramelizovat malým množství cukru. Směs zalijte octem, po jeho vyvaření přidejte hořčici, podlijte vývarem. Chvíli povařte a přidejte do pekáčku spolu s kořením k masu. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte alespoň 2-3 hodiny dle použitého masa doměkka.
Omáčka rozplývající se na jazyku
Jakmile je maso upečené, nechte ho v troubě ochlazené na 80-100 °C odpočívat. Mezitím si v hrnci zpěňte jíšku, zalijte přecezeným výpekem a rozmíchejte. Zbylou hmotu propasírujte a přidejte ke šťávě. Vzniklou omáčku za občasného míchání vařte přibližně 20 minut. Teď už zbývá jen omáčku dochutit solí, citronovou šťávou a cukrem. Zjemníte smetanou a přidáte na plátky nakrájené maso. Lahodná omáčka je hotová, proto ji můžete spolu s kynutým nebo karlovarským knedlíkem servírovat na svátečně prostřený stůl.
Další zaručené tipy
Výše jsme vám představili nejvíce poptávané recepty nejen na nedělní oběd. Hledáte-li další tipy, je jich vskutku celá řada. Pokud se na chvíli odkloníme od klasiky, další skvělou volbou jsou pokrmy, které potěší zejména děti a dospívající. Jsou to hamburgery a pizza. Ve srovnání s rychlým občerstvením se dají připravit mnohem zdravěji a z lepších surovin. To se nesporně podepíše na výsledné chuti. Mládež též ocení fakt, že si své oblíbené jídlo mohou připravit v mnoha variantách.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena