Výhodou grilování je, že při přípravě pokrmů nedochází k připalování tuku. Maso zůstává šťavnaté a má jedinečnou chuť.
Grilování, rožnění masa nebo pečení masa na roštu, je snad z nejstarších a nejlepších technologických úprav masa buď vcelku (ryby, vepřová plec, zvěřina, skopové maso, atd.), čtvrcených kousků (kuřecí stehna, prsíčka, atd.) či plátků masa (všelijaké jatečné maso, buď se doporučuje zvěřina nebo maso skopové).
Při grilování zvěřiny nebo skopového masa je důležité maso důkladně umýt a na jeden den naložit do laku z vody, soli, kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a divokého koření (bobkový list, pepř celý, nové koření, tymián). Lak maso zbaví jeho netypického pachu a chuti. Maso už nesolíme, jelikož už je po naložení nasáklé solí. Po vyjmutí masa z laku, už lak dále nepoužíváme, protože je lak nasáklý krví a pachem. Jednoduše ho vylijeme.
Při grilování na roštu nedochází k připalování tuku, což je výhodou, protože přepalovaný tuk vylučuje nebezpečné látky, které způsobují rakovinu. Tuk, který jsme již použili, nikdy znovu nepoužíváme. Je velmi důležité si toto zapamatovat. Při rychlé úpravě zůstává maso šťavnaté a má výbornou chuť, jeho biologická hodnota zůstává skoro zachovalá, vitamíny i živiny se neničí, maso, zelenina či ryby se stávají lehce stravitelnými. Při pečení masa v troubě šťáva z masa uniká do tuku a vody, maso bývá suché.
Grilování pokrmů je jeden z nejmodernějších technologických úprav. Nejrychlejším způsobem příprav pokrmů vhodných pro každý den i pro každého muže i ženu. V dnešní době bývají elektrické nebo plynové spotřebiče, které obsahují grilovací prostor, kde může každý gurmán či hospodyně připravit grilované pokrmy.
Používat zdravé a nejlépe odležené maso, drůbež.
Čerstvé nebo zmražené ryby. Nesmí být oschlé ani slizké, to platí i u ostatního masa.
Maso grilujeme nejčastěji vcelku nebo porcované.
K dosažení skvělé chuti masa připravujeme různé marinády, do kterých maso naložíme a necháme v chladu odležet minimálně jeden den.
Maso před grilováním nemyjeme, pouze povrch setřeme mokrou houbičkou nebo namokřenou utěrkou.
U plynového nebo u elekrického spotřebiče, který obsahuje gril je nutno troubu předem předehřát. U plynového spotřebiče stačí předehřát na kratší dobu (což znamená přibližně asi na 4 - 9 minut), u elekrického spotřebiče je to naopak (8 - 14 minut).
Předehřívání se doporučuje z důvodu, protože maso při vložení do trouby, která není předem předehřátá, se začne vysušovat a barva masa nemá potřebné zbarvení.
Foto: Profimedia
Autor:admin_terka