Vaříte-li rádi guláš, pak určitě víte, že nejlépe chutná až druhý den. Dvakrát tak pravdivé je to u zvěřiny.
Recept na perníkový zvěřinový guláš
- 700 g jeleního masa (může být i kančí, srnčí či dančí)
- 90 g špeku
- 3 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 3 stroužky česneku
- 500 g pasírovaných rajčat
- sůl a pepř
- 250 ml červeného vína
- 1 svitek skořice
- 1 lžička rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- ½ lžičky drceného hřebíčku
- 4 kuličky nového koření
- Ve velkém hrnci nechte pomalu vyškvařit špek pokrájený na kostičky. Pokud nemáte špek, dejte sádlo nebo máslo v kombinaci s trochou oleje, aby se nepřepalovalo. Děrovanou lžící špek vyndejte a na tuku ze všech stran zprudka opečte maso pokrájené na kostky (proto klidně rovnou kupte kostky na guláš). Pak maso z hrnce také vyndejte.
- Ve výpeku (v případě potřeby přidejte trochu tuku) nyní asi 10 minut dozlatova opékejte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a petržel. Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilku rozvonět a zalijte vínem, 250 ml vody a pasírovanými rajčaty.
- Osolte, přidejte skořici, rozmarýn, bobkový list, nové koření (nejlepší je nové koření podrtit, abyste ho pak v omáčce nemuseli lovit, nebo můžete použít mleté nové koření) a hřebíček. Do hrnce vraťte maso i špek, přiklopte a duste 2,5 až 3 hodiny doměkka. Čas záleží na typu masa i velikosti kousků.
- Opepřete a podávejte s bramborovými noky, pečivem nebo třeba perníkovým knedlíkem. Guláš je nicméně nejlepší až druhý den, tak zkuste ještě vydržet!
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Kančí hřbet s brusinkami

Srnčí guláš s domácími kroketami

Divočák na žampionech
