Italská kuchyně je známá nejen svými těstovinami, pizzou, ale také dobrými sýry.
Ve světě patří italská kuchyně k nejoblíbenějším a nejvyhledávanějším. Je vyhlášená především svými těstovinami, sýry, rybami, pečivem a zmrzlinou. Italská kuchyně se dá rozdělit na severo a jihoitalskou. Na jihu si kuchyně uchovala osobitost, na severu je kuchyně modernější a pokrokovější. Pokud jde o používání sýrů v kuchyni, pak se nejvíce používají na těstoviny (strouhaný parmezán), na pizzu (mozzarella - typický čerstvý sýr z buvolího nebo kravského mléka) ,ale také do cukrářských krémů ( sýr mascarpone). Velmi oblíbená je gorgonzola - tučný aromatický plísňový sýr, který má výraznou chuť a jemnou konzistenci.
Toto je italský pařený sýr, který má porcelánově bílou barvu, jemnou chuť a je velmi málo solený. Má kulatý tvar s lesklým povrchem a s tenkou slupkou. Nejznámější mozzarella má tvar koule, ale prodává se i ve tvaru copánků, uzlíků, sousta,… Vyrábí se z kravského mléka (tradičně a již vzácně z mléka buvolů). Čerstvá mozzarella chutná nejlépe v den, kdy je vyrobena. Velmi rychle se kazí, proto se prodává v sáčcích nebo kelímcích naplněných marinádou.
Tento sýr má velmi starou tradici - první záznamy o něm jsou z doby mezi 9. - 12. stoletím. Je to měkký sýr s modrou vnitřní plísní. Pochází z malé vesničky v Lombardii. Gorgonzola se vyrábí z nepasterizovaného, syrového kravského mléka. Má válcový tvar s vysokým rovným okrajem. Jeho kůra je drsná a načervenalá. Těsto sýra má barvu sena s jemným zeleným žilkováním. Sýr uzrává po 2 měsících, kdy je propíchán jehlami a znovu ponechán uzrávat. Mladá gorgonzola je sladká, jemně pikantní, zráním ztrácí sladkost a spíše kysne.
Mascarpone je sýr čerstvý, měkký, bílé až slámově žluté barvy. Je krémový ze smetany kravského mléka. Má jemnou smetanovou chuť, je dobře míchatelný. Jeho výroba je podobná výrobě jogurtu. Protože obsahuje hodně mléčného cukru, je to sýr velmi jemný a sladký. Používá se pro přípravu sladkostí, z nichž nejznámější je tiramisu. Jeho použití je však mnohem širší - připravují se z něj také pikantní pokrmy, přidává se k těstovinám, hodí se k vínům a k ovoci.
I tento sýr patří k nejtypičtějším sýrům Itálie. Parmezán je sýr tvrdý s aromatickým a pikantním aroma. Vyrábí se ve tvaru válců, má zlatožlutou barvu a hladkou, ale velmi tvrdou kůrku. Používá se na sypání těstovin, do polévek, podává se jako chuťovka.
Tuto zemi ve světě zastupuje po celém světě známý sýr se sladkou krémovou, jemně ořechovou chutí - ementál. Vyrábí se však i ve Francii, Německu, Rakousku, Finsku i v zámoří, a to proto, že ve Švýcarsku nebyl nikdy patentován. Originální ementál se vyráběl od 16. století v údolí Emme - z kravského mléka. Typická pro ementál jsou jeho "oka" ve velikosti ořechu.
Foto: Profimedia
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena