Jak víme, sýry se vyrábí z mléka. První místo v něm zaujímá kravské mléko. Pak se objevuje mléko ovčí, kozí. Podle dostupnosti a zeměpisných šířek se však také vyrábí sýr z velbloudího mléka, koňského, sobího nebo z mléka indických buvolů. Kromě Mozzarelly však na náš stůl tyto druhy sýrů nikdy nezabloudí. Pokud ovšem nejsme sýroví labužníci.
Oproti všeobecnému rozšiřování automatizované velkovýroby se některé druhy sýra stále vyrábějí ručně. Záleží však na podmínkách místního regionu. Samozřejmě se v kvalitě sýra kromě kvality mléka odráží i druh krmiva při chovu, klimatické podmínky a hlavně péče o každý bochník sýra až do jeho zralosti.
Každá země má svůj typický sýr a labužníci z celého světa zkoušejí rozmanitost národních sýrů.
Historie sýrů
Řecká legenda vypráví o sýra jako o daru bohů. Podle ní vzal na sebe Aristaios, syn bohů, podobu ovčáka a odebral se na Zemi ukázat lidem přípravu sýra. Mléko je samozřejmě součástí potravy již tisíciletí. O přípravě másla se ví už z Mezopotámie, ale sýra zmínka nikde není.
První zmínka o sýru je až z období Sumeru. Další zmínky bychom nalezli v Bibli a později se o sýra zmiňuje řecký Homér ve své Odyssei.
A což teprve Římané v době císařství. Historie ukazuje, že znali přinejmenším 12 druhů sýra a také věděli, jak sýr správně vyudit nebo solit. Pochutnávali si také na "zahraničních" druzích sýrů. K oblíbeným patřili hlavně germánské. Ty se specializovali na "kyselé" sýry. Později se do všeobecné módy sýrů dostaly přísady jako třeba ořechy, bylinky a koření. Jak víme, sýr je chutnější a má zajímavější chuť.
Mezi 10. - 12. stoletím se objevují první zmínky o rokfóru, schabzigeru, parmazánu, pecorinu. Ementál získal své jméno na přelomu 12. a 13. století. Jejich předchůdci mohou samozřejmě spadat do starších časů.
Sýry se vyráběly a kultivovaly především v klášterech. Představovali totiž postní jídlo. Tak se výroba sýrů rozšířila do celé Evropy a byly stále vynalézány nové druhy sýrů.
Výroba sýrů z velké části závisela na soukromých usedlostech. Byla velmi omezena. Většina vyrobeného sýra sloužila pro soukromé potřeby a část k odvodu majiteli pozemku. Až velká migrace obyvatel do měst vyvolala vznik sýráren a mlékáren. Každý region úzkostlivě dbal na výrobní tajemství svého sýra.
Až v 19. století na sýrařství významně zapůsobili dva muži. Justus von Liebig začal zkoumat sýření sýru a druhým byl Louis Pasteur, jemuž vděčíme za to, že se mléko před zpracováním zahřívá, aby se usmrtily škodlivé bakterie. Ementál, parmazán a gruyere se však vyrábí ze syrového mléka.
Historie sýrů je opravdu bohatá. Příště si přiblížíme výrobu sýrů nebo jak správně zacházet se sýry.
Foto:
Profimedia.cz