Ačkoliv se denní doporučená dávka soli pohybuje okolo 6 gramů, mnozí z nás denně zkonzumují až dvojnásobek. Přesolováním organismu se přitom pomalu zabíjíme.
Stejně jako cukry nebo tuky je i sůl zdraví prospěšná jen v určité míře. Pokud to s její konzumací dlouhodobě přeháníme, tělo ji nestačí odbourávat a začne se hromadit v krvi. Protože sůl zadržuje v těle vodu, začnete otékat, vzrůstá objem krve a srdce je tak zbytečně přetěžováno. Dalšími důsledky může být vysoký krevní tlak, onemocnění ledvin, cirhóza, astma, ledvinové kameny, rakovina žaludku, osteoporóza nebo i selhání srdce.
Denní spotřeba soli by neměla být více než jedna kávová lžička za den (tj. cca 6 g). Většina lidí ale konzumuje soli dvakrát tolik. Příčinou není aní ani tak přesolování jídla jako spíše konzumace výrobků, které již přemíru soli obsahují.
U dětí, lidí s onemocněním ledvin, cukrovkou, obezitou nebo vysokým krevním tlakem by měla být spotřeba soli ještě nižší.
K potravinám s vysokým obsahem soli patří především průmyslově upravené potraviny (konzervovaná zelenina, instantní polévky, mražená jídla, uzeniny), ochucovadla (sójová omáčka, glutamát sodný, vývary v kostkách, kečup, hočice atd.) a různé slané pochoutky (brambůrky, krekry). Přesolená bývají i jídla z fast foodů (hamburgery, hranolky).
Aby pro vás byla sůl opravdu nad zlato, snižte spotřebu polotovarů a konzumujte více čerstvých potravin. Vařte pokud možno s minimem soli, můžete ji nahradit česnekem, kořením či bylinkami. Uvědomte si, že zdrojem potřebného sodíku není jen sůl, ale i řada dalších potravin, které běžně konzumujeme (maso, mléko, zelenina atd.). Při nákupu potravin čtěte etikety a přesolené zabijáky do svého košíku nepouštějte. Nedosolujte ani hotové pokrmy.
Výzkumy prokázaly, že i nepatrné snížení množství soli v jídle má obrovský dopad na zdraví. Někteří lidé v sobě nesou několik kilogramů navíc v důsledku zadržované vody, která se na sůl váže. Obézní lidé si tak vyškrtnutím soli z jídelníčku hodně pomohou. Také lidé s vysokým krevním tlakem mohou díky neslané dietě svůj stav normalizovat. Jedinci citlivější na sůl se zase mohou zbavit bolestí hlavy nebo premenstruačního syndromu.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena