Schválně se někdy zkusme zamyslet, jak probíhá náš den. Ráno možná nestíháme, snídani odbudeme kávou, dopoledne přečkáme, v poledne něco málo nenáročného sníme a po příchodu domů vypleníme ledničku. Z nedostatku cukru jsme během dne podráždění, večer máme výčitky, že jste se přejedli a trávicí trakt je z nepravidelného stravování značně podrážděn. Ještě hůře se organismus vyrovnává s nepravidelností pracovní doby. Pokud uvažujete o změně stravovacích návyků, začněte právě u jídelních návyků, které praktikujete v zaměstnání.
Snídaně
Snídaně by měla tvořit asi 25% denního příjmu kalorií a měla by být dokonce o pět procent vydatnější než večeře. Pro úspěšnou jízdu pracovním dnem je snídaně nejdůležitější. Mozek se nejlépe nastartuje dostatečným příjmem kvalitních tekutin a sacharidů. Navíc pokud ráno nesnídáme, nejen že se nesoustředíme na práci a budeme celé dopoledne myslet jen na oběd, ale také je vyšší pravděpodobnost, že neodoláme automatu na sladké nápoje a sušenky. Pokud víme, že ráno snídani nestíháme nebo nám brzy po ránu jídlo nedělá dobře, je dobré vzít si snídani do práce s sebou. Nepříliš sladké müsli, jogurty, jogurtové nápoje, knäckebroty, tmavé pečivo, tvarohové sýry, cottage, ovoce a zelenina spolehlivě zaženou hlad. Nakupte si potraviny do práce klidně na týden dopředu. A pokud je v práci lednice, není třeba nic řešit.
Svačina
K svačině se nejlépe hodí jakékoliv vodnaté ovoce a zelenina. Můžeme pojídat i to, co si dáváme k snídani, ovšem ve zhruba polovičním množství. Pro zahnání mlsných chutí si do šuplíku schovejte místo sladkých bonbonů a sušenek křížaly či gumové medvídky.
Oběd
Oběd je snad nejdiskutovanější téma na všech pracovištích. Ne každý má to štěstí, že pracuje ve společnosti, která má závodní jídelnu. Ještě méně z nás může za obědem mimo zdi pracoviště. Základní pravidlo však je, opustit během času oběda svůj pracovní koutek a jít si jídlo vychutnat do klidného prostředí. V opačném případě bychom mezi jednotlivými sousty zvedali telefony či odpovídali na emaily a to neudělá dobře našemu trávícímu traktu ani práci.
Solventní firmy svým zaměstnancům alespoň přispívají na stravu formou stravenek, které však mnohý nemá moc šanci uplatnit. Objednávané pizzy, těstoviny a jiná jídla se časem přejí. Co s tím? Nezbude nám asi nic jiného než si nosit jídlo z domova. I nad tím však musíme přemýšlet. Dobré je jídla střídat. Někdy něco objednat, jindy si přinést zbytek večeře z předešlého dne nebo si udělat zdravý sendvič a salát. V obchodech se prodává i spousta polotovarů, jež se pouze ohřejí v mikrovlnné troubě a mohou se jíst. Není to však, až na výjimky, nic příliš zdravého. Proto raději volíme lehčí, zdravější oběd a složitější jídelní kompozice si necháme na večeři.
Pokud máme možnost dojít nebo dojet si na oběd do restaurace, máme z poloviny vyhráno. Vybereme si z nabídky několika jídel, polévek a ještě si pobytem mimo pracoviště vyčistíme hlavu. I zde však číhají různé zrádnosti. Pokud nás čeká důležitá pracovní schůzka, jsou jistá jídla, kterým bychom se měli vyhnout. Česnekovou polévku raději obědváme o víkendu. Pozor si dáváme i na rajskou omáčku, neboť případné skvrny způsobené naší či číšníkovou nešikovností by nás provázely až do konce pracovní doby. Nevhodné jsou i pokrmy náročné a zdlouhavé na konzumaci, jako jsou ryby, drůbež a špagety.
Že najedení pracovníci jsou produktivnější, již firmy pochopily a dopřávají svým zaměstnancům minimálně půl hodinovou přestávku na oběd. Nedávno se objevily studie, které doporučují po vydatném obědě ještě 20 minutovou relaxaci vleže. Doufejme, že se i tato invence brzy dostane do Zákoníku práce.
Foto:
Photos.com