Víte, jak podávat pokrmy na stůl? Z jaké strany přistupovat k hostům, které jsme si pozvali a usadili je k upraveným stolům? Jak lépe zajistit úroveň našeho stolování, když už si myslíme, že je v pořádku?
Pokrmy přinášíme na stůl v mísách na podnosu. Na stůl nepatří nádoby, ve kterých se pokrm připravoval a neodpovídají vzhledu stolu. Kromě gratinovaných pokrmů.
Mísy stavíme doprostřed stolu tak, aby byly na dosah všem strávníkům. Pokud si je hosté podávají, pak směrem zleva doprava sousedovi - aby mohl nabírat z levé strany. Obcházíme-li s mísou kolem stolu, podáváme ji také z levé strany a nejblíže k talíři do stejné roviny. Mísu se snažíme držet v jedné ruce, aby se mohla snadno přisunout k talíři.
Použité talíře a příbory sbíráme z pravé strany na podnos v levé ruce. Nikdy nedáváme na sebe talíře, na kterých leží příbory!
Podávané nápoje by měly vhodně doplňovat jednotlivé pokrmy. Chuť a vůně pokrmů má být v souladu s chutí a jemnou vůní nápoje. K jednotlivým jídlům o jednom nebo dvou chodech podáváme kromě vody ještě jeden nápoj, který vybereme podle masitého pokrmu.
Máte-li někdo strach z toho, že je to mnoho nových pravidel, mnoho rad a návodů, které vám nic neříkají, stačí jen zajít ke svým přátelům nebo s milým člověkem častěji do společnosti a vnímat více prostředí, kde budete společně pobývat. Právě tam totiž zjistíte, co neznáte, čemu se chcete ještě přiučit nebo naopak, jakých chyb se dopouští i někdo jiný. Nejsme všichni tak dokonalí, abychom pouhou výchovou v rodině dospěli k nulovým nedostatkům. Všichni se učíme nejen radami a zkušenostmi, ale také chybami svými i druhých.
Pokud se někomu zdá návod pro správné stolování stále neúplný, nemusí se ničeho obávat. Příště si povíme něco více o tom, kdy a jak podáváme nápoje.
Foto: Profimedia.cz
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena