Specialitou je vlastně každý připravený pokrm - jestliže je připraven s láskou a péčí. Nezáleží pak na tom, zda je to pokrm pro rodinu nebo pro přátele, pro milé či známé.
Specialitou se totiž stává všechno, co můžeme v tu chvíli s radostí a pýchou nabídnout. Ale může jí být také zajímavý kulinářský pokrm, který je vlastní konkrétním kuchyním v jednotlivých krajích či oblastech, u nás nebo v zahraničí. Pod tajuplným názvem se pak skrývá něco, co známe v našich podmínkách a zcela jistě to za specialitu třeba nepovažujeme. Navíc - cizojazyčné a exotické jméno z jídla ještě nedělá specialitu. Chutě člověka totiž hledají specialitu v něčem zcela jiném.
Z běžně dostupných surovin na našem trhu je možné připravit pestrou paletu jídel. Jídel, na která jsme zvyklí, která se přesto mohou upravit tak, že je labužník bude považovat za speciální, výjimečná a chuťově velice zajímavá. Také pouhou změnou našeho jídelníčku dosáhneme příjemného osvěžení všednodennosti, strava přestane být nezajímavou a fádní. Nejjednodušší a nejvhodnější je ochutnat speciality nejprve v oblíbené restauraci, kde nám je připraví mistři kuchaři. Pokud je pak připravujeme doma a sami, máme možnost porovnat své kuchařské umění a originalitu s uměním mistrů kuchařského řemesla.
Protože i amatéra (jakým jsou někteří v našich kuchyních) při přípravě pokrmů zvaných "specialita" nadchne úspěch u strávníků, může i jeho postava najednou nabývat na rozměrech. Pak by měl pamatovat na to, že lze používat suroviny, které pokrm nijak neznehodnotí, ale naopak mu dodají více lehkosti, zdůrazní jeho chuť a zvýší stravitelnost.
Specialitami není jen zajímavě upravené a známé vepřové, hovězí nebo drůbeží maso. Ani maso rybí či skopové, mleté, rožněné nebo grilované. Specialitou jsou také jídla cizích kuchyní a z nich hodně oblíbené čínské kuchyně - např. směs masa a hub, vše ochucené sójovou omáčkou, směs hub se zeleninou a s výrazným kořením, apod. Specialitou pro někoho je třeba také dobře upečená a v příjemném prostředí prostřená italská pizza. Specialit je v nabídkách mnoho, záleží jen na tom, jak a s kým se usadíme k připravenému stolu, nebo kdo nám s chutí a rád pokrm připraví. Jestliže pak při vlastních pokusech připravit svým blízkým nebo jen sami sobě různé speciality začneme pociťovat výrazné přírůstky na váze (ať už my sami nebo právě naši strávníci), je na čase uvažovat o změně množství příloh nebo je nahradit okamžitě přílohou vhodnější - v podobě salátů, apod. Není nutné s pokusy hned přestávat a připravit tak ostatní nebo sami sebe o nevšední zážitky.
Foto: Profimedia
Autor:Michy