Snídaně aneb zdravý krok do nového dne

Snídaně aneb zdravý krok do nového dne

Snídaně by měla být prvním jídlem nového dne a dodat potřebnou startovací energii. Realita je však často jiná. Snídani často vůbec nestihneme. A to je chyba!

15968×

Snídani nestíháme nebo se odbudeme pečivem namazaným "něčím" a zhltnutým občas opravdu za pochodu.

Než si řekneme, jak by měla zdravá snídaně vypadat, podíváme se na snídaňová menu k našim sousedům.

Světové snídaňové menu

Typická snídaně v Anglii je složená z toastu, vajec, slaniny, klobásy, fazolí, opečeného rajčete, popřípadě pomerančového džemu. Nechybí samozřejmě proslulý čaj s mlékem nebo káva. Francouzi snídají croissant nebo bílé pečivo - hlavně bagety - s máslem a džemem, džusem a kávou. Naši němečtí sousedé si ráno dopřávají čerstvé pečivo, salámy nebo šunku s vařeným vejcem a kávu. K nejzdravějším patří snídaně v severských státech. Ve Finsku a Švédsku, kde se na stolech po ránu objevují hlavně cereálie nebo ovesná kaše, jogurt a tmavý chléb.

Jak vypadá česká snídaně

Češi v posledních 15 letech přijali do svého snídaňového jídelníčku řadu zahraničních zvyklostí. K těm jednoznačně pozitivním patří především konzumace nízkotučných jogurtů, cereálií a ovoce. I když namazaný chléb nebo bílé pečivo jsou stále snídaňovou klasikou.

Konzumace celozrnných cereálií ovlivňuje, mimo jiné, také snižování hladiny cholesterolu v krvi, které by prospělo 65% Čechů. Celozrnné výrobky, nebo jak je v Čechách zvykem říkat, tmavé cereálie, také působí preventivně i proti vzniku obezity, cukrovky a rakoviny tlustého střeva. Takže ten, kdo si dopřeje k snídani cereálie, prospívá svému organismu. A díky vláknině zůstane déle sytý a nebudou ho svádět v průběhu dopoledne myšlenky na nejrůznější pamlsky, většinou nezdravé sladkosti, fast food nebo obložené chlebíčky s majonézou.

Snídaňové perličky

Některé snídaně se nám naopak mohou zdát neobvyklé. Například v Lotyšsku bychom k snídani dostali salát Rasols, bramborový salát s vařeným hovězím nebo vepřovým masem, slanečkem, křenem, jablky, nakládanými okurkami, vejcem a kysanou smetanou.

Zvláštností ukrajinské snídaně je, že se téměř neliší od jejich oběda nebo večeře, protože se ráno běžně konzumují řízky či jiné vařené jídlo. A vše zapíjí pálenkou. Asijská snídaně obsahuje typické prvky asijské kuchyně, tedy nudle na různé způsoby a sushi.

Přečtěte si také: Tipy na skvělé snídaně a výborné recepty 

Foto: Profimedia

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena