Vaření.czMagazínSlavnostní čočková sekaná krok za krokem

Slavnostní čočková sekaná krok za krokem

Slavnostní čočková sekaná krok za krokem

Vyzkoušejte recept na sváteční sekanou, která potěší nejen vegetariány. Připravit si ji můžete nejen na Nový rok.

1359×

1) Příprava surovin. 

Na čočkovou sekanou budeme potřebovat 1,5 hrnku červené čočky, 2 hrnky vody, 1 uzené tofu, 1/2 hrnku jemně mletých ovesných vloček, 1 hrst vlašských ořechů, 1 cibuli, 3 ks mrkve, 1 papriku, 4 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 1 hrnek rajčatového protlaku, 1 lžíce uzené papriky, 2 lžíce majoránky, sůl a pepř na dochucení. Na pomazání si připravíme 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce omáčky kikkoman a 2 lžíce javorového sirupu.

sekana

2) Červenou čočku propláchneme, vložíme do hnce, zalijeme vodou a uvaříme mírným varem v hrnci doměkka.

sekana

3) Cibuli a červenou papriku nakrájíme na kostičky, mrkev oloupeme a nastrouháme na struhadle najemno, poté nastrouháme i uzené tofu. 

sekana

4) Na pánev dáme cibulku a prolisovaný česnek, orestujeme, poté přidáme mrkev, papriku a uzené tofu a vše společně restujeme do změknutí.

sekana

5) Poté do směsi přidáme rajčatový protlak, uzenou papriku, majoránku a směs dochutíme solí a pepřem. Vše spolu zhruba 5 minut povaříme.

sekana

6) Do hotové směsi přendáme uvařenou čočku, ovesné vločky a nasekané vlašské ořechy a vše spolu pečlivě promícháme. Takto připravenou směs přendáme do formy na srnčí hřbet a uhladíme.

sekana

7) V misce si rozmícháme rajčatový protlak, javorový sirup a omáčku kikkoman a touto směsí potřeme sekanou. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 50 minut na 180 °C.

sekaná

8) Během pečení můžeme sekanou potírat zbylou glazurou. Po upečení můžeme sekanou ihned podávat. Nejlepší konzistenci má čočková sekaná druhý den, kdy se pěkne odleží.

sekana

Náklady na veganskou čočkovou sekanou vyjdou zhruba na 120 Kč. 

Vyzkoušejte i další skvělé recepty, které se budou hodin nejen na Nový rok

Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů

Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.

Novoroční

Recept na čočku na kyselo krok za krokem

Tentokrát náš čeká FOTORECEPT na čočku na kyselo s okurkou a volským okem. Česká klasika, jejíž výhodou je jednoduchost, nečeká nás žádná složitá příprava.

Recept

 

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena