Zelenina patří k potravinám, které by se měly spotřebovat co nejrychleji. Nejlépe do dvou až tří dnů. Avšak kořenová zelenina se na vzdušném, tmavém místě může uchovávat až několik týdnů.
Krájením a loupáním ztrácí zelenina důležité živiny, proto loupeme jen to co je nutné, lepší je zeleninu omývat pod studenou vodou a krájíme ji až těsně před použitím.
Nejlépe ho uchováme naložený do oleje. Česnek oloupeme a celé stroužky dáme do sklenice a zalijeme olejem. Olej působí jako konzervant. A na druhou stranu česnek olej výborně ochutí. Výtečný bude do salátů jako součást zálivky. Takto uskladněný česnek by měl vydržet zhruba dva týdny.
Zvadlé řapíky celeru oživíme, když je ponoříme do vody s kostkami ledu. Necháme je tam asi hodinu. Bulvu zespodu seřízneme a postavíme také do vody s ledem.
Pokud máme nadbytek oloupané cibule, ponecháme slupku z cibule a část kořínků, společně zabalíme co mikrotenové fólie a spotřebujeme maximálně do tří dnů.
Nejlépe se skladují zavěšené, proto použijeme nové dámské punčochy, do kterých je nacpeme. Mezi jednotlivými hlavami uděláme uzly, při použití vždy jednu odstřihneme. Takto připravené zavěsíme na chladném místě.
U stopky papričky propichujeme navlečenou jehlou. Uděláme si z nich girlandu. Konce zauzlujeme a poté zavěsíme.
Má velmi výrazné aroma a používá se zejména do pokrmů z rajčat a masa.
Jemná a výtečná chuť petrželky. Má mnohostranné využití jako dochucovač pokrmů. Vhodná do čirých vývarů, do salátů, italských omáček a dresinků.
Hodí se do polévek salátů, dresinků nebo třeba jen na chléb s máslem.
Má výraznou chuť, proto se výtečně hodí například do nádivek či na pečeně.
Má výraznou chuť, proto se hodí k jemnému bílému masu ryb a drůbeže.
Koupené bylinky v kořenáčích ze supermarketů nevydrží příliš dlouho. Utrhneme-li však najednou pouze několik horních výhonků, bude se jim dařit lépe. Před pravidelným využíváním bylinkám dopřejeme, aby se nejdříve co nejlépe ujaly. Poté je trháme rovnoměrně ze všech stran.
Bylinkám se v kuchyni bude dařit nejlépe na okenní římse a u dveří. Některé bylinky kvetou, necháme je tedy kvést a jejich květy pak ozdobíme pokrm. V truhlíku či květináči u okna můžeme pěstovat i vlastní bylinky.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena