Skladujeme zeleninu a bylinky

Skladujeme zeleninu a bylinky

Zelenina patří k potravinám, které by se měly spotřebovat co nejrychleji. Nejlépe do dvou až tří dnů. Avšak kořenová zelenina se na vzdušném, tmavém místě může uchovávat až několik týdnů.

10379×

Krájením a loupáním ztrácí zelenina důležité živiny, proto loupeme jen to co je nutné, lepší je zeleninu omývat pod studenou vodou a krájíme ji až těsně před použitím.

Skladujeme zeleninu

Česnek

Nejlépe ho uchováme naložený do oleje. Česnek oloupeme a celé stroužky dáme do sklenice a zalijeme olejem. Olej působí jako konzervant. A na druhou stranu česnek olej výborně ochutí. Výtečný bude do salátů jako součást zálivky. Takto uskladněný česnek by měl vydržet zhruba dva týdny.

Celer

Zvadlé řapíky celeru oživíme, když je ponoříme do vody s kostkami ledu. Necháme je tam asi hodinu. Bulvu zespodu seřízneme a postavíme také do vody s ledem.

Cibule

Pokud máme nadbytek oloupané cibule, ponecháme slupku z cibule a část kořínků, společně zabalíme co mikrotenové fólie a spotřebujeme maximálně do tří dnů.

Cibule a česnek

Nejlépe se skladují zavěšené, proto použijeme nové dámské punčochy, do kterých je nacpeme. Mezi jednotlivými hlavami uděláme uzly, při použití vždy jednu odstřihneme. Takto připravené zavěsíme na chladném místě.

Chilli papričky

U stopky papričky propichujeme navlečenou jehlou. Uděláme si z nich girlandu. Konce zauzlujeme a poté zavěsíme.

Vhodnost bylinek do pokrmů

Oregano

Má velmi výrazné aroma a používá se zejména do pokrmů z rajčat a masa.

Petrželka

Jemná a výtečná chuť petrželky. Má mnohostranné využití jako dochucovač pokrmů. Vhodná do čirých vývarů, do salátů, italských omáček a dresinků.

Pažitka

Hodí se do polévek salátů, dresinků nebo třeba jen na chléb s máslem.

Šalvěj

Má výraznou chuť, proto se výtečně hodí například do nádivek či na pečeně.

Mateřídouška citronová

Má výraznou chuť, proto se hodí k jemnému bílému masu ryb a drůbeže.

Pěstování bylinek

Koupené bylinky v kořenáčích ze supermarketů nevydrží příliš dlouho. Utrhneme-li však najednou pouze několik horních výhonků, bude se jim dařit lépe. Před pravidelným využíváním bylinkám dopřejeme, aby se nejdříve co nejlépe ujaly. Poté je trháme rovnoměrně ze všech stran.

Bylinkám se v kuchyni bude dařit nejlépe na okenní římse a u dveří. Některé bylinky kvetou, necháme je tedy kvést a jejich květy pak ozdobíme pokrm. V truhlíku či květináči u okna můžeme pěstovat i vlastní bylinky.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena