Každý z nás, jehož oblíbeným nápojem je víno, asi sní o vlastním vinném sklípku nebo alespoň o mini vinotéce.
Mít doma malý vinný archiv s víny pro různé příležitosti by si jistě přál nejeden z nás. Má to však dva háčky. Nejprve musíme vínu vytvořit adekvátní skladovací podmínky a důležitým faktorem je i správný výběr vína, jež chceme dlouhodobě skladovat. Obojí si v tomto článku osvětlíme.
Máme-li dům a v něm sklep, máme z poloviny vyhráno. Sklep totiž splňuje dvě důležité podmínky pro archivaci vína. Je zde temno a chladno. Ideální teplota pro skladování vína je okolo 10-ti stupňů. Nežádoucí je, pokud někdy během roku teploty padají pod bod mrazu. To se může projevit na neuspokojivé kvalitě vína a v krajním případě mohou dokonce skleněné lahve popraskat. Vínu nesvědčí ani dlouhodobě vysoké teploty nad 20 stupňů. Ideální vlhkost by se měla pohybovat mezi 60 až 80 procenty. Příliš suché prostředí může způsobit oxidaci vína, naopak příliš vlhké napomáhá vzniku plísní. Nepříjemné důsledky může mít i uložení vína ve sklepě spolu s bramborami, mrkví či cibulí, pachy se totiž na vínu také podepisují.
Víno musí být vždy uloženo ve vodorovné poloze tak, aby byl vlhčen korek. To se dá zajistit umístěním vína do speciálních polic. Nejčastěji bývají dřevěné nebo kovové. Víno do nich umístíme a necháme jej v klidu odležet, pohyb totiž vínu taktéž nesvědčí. Zakoupit se dá i elektrická chladící skříň, ve které má víno veškeré podmínky potřebné pro zrání. Někteří prodejci za poplatek umožňují uložit si víno přímo u nich.
Ne každé víno je vhodné k archivaci. Jak může dlouhodobé skladování přidat jednomu vínu na kvalitě, stejně tak může jinému ublížit. Pod pojmem archivní víno se skrývají nápoje z těch hroznů, od jejichž sklizně uběhly alespoň 3 roky. O tom bychom se měli přesvědčit na etiketě. Obecně se nedoporučuje skladování vína po dobu delší než 10 let. Ale například u portských či burgundských vín může být tato doba i několikanásobná.
Pro archivní víno bychom se měli vždy vypravit do vinotéky, zde nám musí být schopni poradit, nejen jaké víno pít k jakému z pokrmů, ale i jaké víno se hodí k archivaci. Rady se nám naopak jen stěží dostane v běžné obchodní síti. Vína na pultech běžných obchodů jsou navíc v drtivé většině určena k rychlé konzumaci, jsou to mladá, lehká a svěží vína, která časem nezkrásní. U těchto vín je velmi malý podíl tříslovin, nižší množství alkoholu, velmi vysoké nebo naopak nízké množství kyselin.
Pro skladování vína je důležitá vyváženost kyselin a cukrů. Je vhodné zakoupit si od vína, které plánujeme archivovat, více lahví. Tak můžeme průběžně kontrolovat zda již dosáhlo svého kvalitativního vrcholu. Jistým negativem je cena takového vína. U kvalitních ročníků je cena lahve vysoká ještě před archivací a časem se zhodnocuje. Ti, kteří vínům rozumí a dokáží odhadnout jeho kvalitu, tak mohou na archivním vínu i zbohatnout.
Máte zkušenosti s archivací vína?
Foto: Profimedia
autor Sarkak
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena