Vznik koktejlů se datuje do druhé poloviny 19.století. Velmi rychle se staly tyto míchané speciality výsadou všech lepších podniků. Byly podávány v letadlech, na parnících a všude tam, kam se chodili bavit bohatí lidé, kteří oceňovali chuťově náročné nápoje málo přístupné obyčejným smrtelníkům. Na Kubě dokonce vznikla koktejlová škola, z níž barmani celého světa čerpají nové inspirace dodnes. Po roce 1940 byly založeny profesionální organizace, které vytvořily zásady výroby koktejlů.
V prvé řadě je dobré vědět jaké máme typy koktejlů:
Short drinky
Jsou to malé, silnější drinky o obsahu 6-12cl, které se podávají jako aperitiv.
Long drinky
Jsou méně silné s obsahem 12-25cl. Mohou se podávat jako aperitiv, ale jejich hlavní úkol je zahnat žízeň.
Zásady míchání drinků
Koktejly jsou plné fantazie a experimentování, barvě a chuti se meze nekladou. Jen si dejte pozor na to, aby jste nemíchali obilné pálenky (gin, vodka, whisky) s vínovicí (koňak). Také mléko, smetana, vejce se špatně spojí s ovocnou šťávou. Další podstatnou zásadou je, aby koktejl neobsahoval více jak 7cl alkoholu.
Chceme-li koktejl s bublinkami (sekt, sodovka, sycené limonády, tonik) nesmíme zapomenout, že do šejkru tyto nápoje nepatří. Měli bychom tak v ruce časovanou bombu. Přiléváme je do již hotového nápoje ve sklence.
Vícebarevné míchané nápoje jsou nejen lahodné pro jazyk, ale i pro oko. Podstata těchto nápojů je dána hustotou jednotlivých složek. Sladší méně alkoholické nápoje, jsou těžší, proto patří dospod sklenice a více alkoholické navrch. Čím více alkoholu kapalina obsahuje, tím je lehčí. A teď pomalu, opatrně lijeme tekutiny přes lžičku, která je vypouklou stranou ke dnu a přiložena k hladině spodní tekutiny.
Tak a teď ještě potřebujeme jednotlivé složky koktejlu dokonale promísit a k tomu je zapotřebí šejkr. Do 1/3 nasypeme led, pak přidáme přísady. Palci přidržujeme víčko, ostatními prsty tělo a pak už nezbývá nic jiného než 10 sekund silně protřepávat. Pak koktejl nalijeme přes sítko do sklenek, tak nám tam nenapadají kostky ledu. Nemáte-li šejkr, zkuste elektrický mixér.
Poslední tečkou za přípravou by mělo být ozdobení. Nejčastěji se používá čerstvé ovoce, některé druhy zeleniny nebo různé papírové ozdůbky (paraplíčka). Velmi zajímavá je i krusta na skleničce. Ta se vytvoří tak, že okraj sklenice z vnější strany navlhčíme plátkem citronu a pak okraj sklenice položíme do misky s cukrem.
Tak ještě nějaké ty jednoduché, nápadité recepty a máte dokonalou přípravu na silvestrovský večírek.
Foto:
Profimedia.cz