Šáchor jedlý a horchata

Šáchor jedlý a horchata

Poznejte s námi oblíbený valencijský nápoj a jeho výrobu.

11384×

Z historie šáchoru

Šáchor jedlý je prastará rostlina. Její hlízky byly nalezeny v egyptských pouštních hrobech v 6000 let starých nádobách jako potrava na věčnou cestu pohřbeného. Později se šáchor dával jako potrava zesnulého do sarkofágu. Přestože byl šáchor znám už Babyloňanům, jako potravina měl vždy jen lokální význam. Ve Španělsku se šáchor pěstuje především v regionu Alboraya, několik kilometrů od Valencie. Zde se také zrodilo šáchorové mléko horchata.

Šáchor jedlý nebo také zelenošáchor jedlý, má hnědé, škrobnaté, olejnaté a sladké hlízky mandlové chuti. Proto se jim v některých zemích také říká podzemní mandle. Šáchor se vysazuje v dubnu nebo květnu do písčitých půd a sklízí se od října do prosince. Protože hlízky musejí v zemi dozrát, nadzemní část se vypálí nebo pokosí. Dříve se hlízky musely vykopat ručně, dnes to zastanou kombajny.

Šáchor a účinky na zdraví

Chufas, hlízky šáchoru, jsou nesmírně chutnou a zdravou potravinou. Mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, především kyseliny linolové, kromě toho biotin (vitamin H) a slupka navíc obsahuje rutin (vitamin P), který posiluje cévy. Dále hlízky obsahují více než 25 % tuků a četné minerální látky, kromě jiného vápník, hořčík, draslík a sodík. Jako plnohodnotná strava jsou rovněž zdrojem vlákniny a energie. Lisované na vločky je lze pojídat syrové například v müsli nebo přidat do jogurtu, dokonce se z nich připravuje tvaroh. Experimentální výzkum prokázal, že hlízky šáchoru mají léčivé účinky při některých střevních onemocněních.

Výroba horchaty

Nejoblíbenější však zůstává šáchorové mléko horchata. Sklizené hlízky se usuší, vytřídí, důkladně omyjí a umelou. Pak se přimíchá voda, cukr a citronová šťáva. Vše se promísí a přefiltruje. Mléko se pije především čerstvé samotné nebo se podává jako granizado, smíchané s ledovou tříští. Mléko lze jistou dobu uchovat chlazené nebo se může zmrazit. Horchata se dnes plní do láhví, v takovém případě je většinou smíchána s kravským mlékem.

Podávání horchaty

Šáchorové mléko horchata je často silně oslazené. V Alboraye a dalších místech Valencie se horchata prodává ve speciálních sklenicích horchaterías. Horchata se podává v tekuté formě, ale také rozmixovaná s ledem jako granizado. Přestože je šáchor sám o sobě sytý, s oblibou se podává s pečivem, jako jsou fartons, s tyčinkami z kynutého těsta máčenými v cukerném sirupu nebo nejrůznějšími taštičkami z listového těsta.

Ochutnali jste již tento oblíbený španělský nápoj?

Zdroj: Culinaria Španělsko

Nakladatelství SLOVART

Foto: Photos.com
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz