Zařaďte do svého jídelníčku enzymy, bílkoviny nacházející se v syrových potravinách, a podpořte metabolismus, zvyšte schopnost regenerace po sportovním výkonu.
Kvalitu našeho života, pevného zdraví a průběh biochemických reakcí a dějů ovlivňuje řada faktorů, mezi něž patří i enzymy. A protože enzymy najdeme jen v syrových potravinách, můžeme je doplnit potravinovými doplňky, ale v lepším případě se zaměříme na častější konzumaci těch potravin (zejména exotického ovoce), které jsou na enzymy opravdu bohaté. Na zvýšený přísun těchto látek v potravě bychom se měli zaměřit už okolo třicátého roku života, kdy produkce vlastních enzymů klesá.
V našem těle se enzymy podílejí na látkové výměně, mají velký význam při trávení, srážení krve a navíc ochraňují organismus proti infekcím. Pokud enzymy šikovně doplníme vitamíny, minerálními látkami a sáhneme po některém z preparátů tvořených kombinací rostlinných a živočišných enzymů, můžeme tak příznivě ovlivnit léčbu poúrazových a pooperačních stavů, zmírnit v těle jakékoliv chronické záněty či revmatismus.
Šťavnatou a lehce "štiplavou" chuť (stejně jako vzhled) ananasu jistě znáte. Proto se zaměříme spíše na obsahové látky a užití nejen k přímé konzumaci. Chemické složení ananasu a výživová hodnota je závislá na odrůdě a způsobech pěstování. Mění se obsah vody, bílkovin, sacharidů, vlákniny, tuku i minerálních látek, z vitamínů zdůrazníme obsah provitamínu A, vitamínu B a C. Zralý ananasový plod obsahuje také proteolytický enzym bromelin.
Enzym bromelin má silnou protizánětlivou aktivitu a schopnost rozkládat fibrin, což příznivě ovlivňuje krevní srážení, působí preventivně při léčbě kardiovaskulárních chorob, snižuje riziko infarktu myokardu a mozkové mrtvice. Bromelin se využívá také k léčbě poruch trávení, má schopnost zlepšit absorpci živin z potravy. Účinky bromelinu využívají téměř ve všech lékařských oborech - stomatologii, chirurgii, sportovním lékařství a dermatologii. Bromelin dokáže urychlit léčbu otoků, abscesů, pohmožděnin, výronů a vředů.
Šťáva z nezralých plodů ananasu se používá jako silně čistící, protihlístový, močopudný, projímavý a žlučopudný prostředek. Zevně se ananasová šťáva využívá k ošetřování poraněné či jinak poškozené kůže a jejích chorob.
Celá rostlina papáji je prostoupena mléčnicemi, které při "poranění" vylučuje takzvaný latex, ten obsahuje právě proteolytický enzym papain a příbuzný chymopapain. Jde z chemického hlediska o bílkoviny, z nichž je každá složená z více než 200 aminokyselin. Latex z papáji získáme nařezáním nezralých plodů, protože postupem zrání se obsah enzymů značně snižuje.
V tradičním lékařství se papájový latex často přidává do fyoterapeutických směsí, které jsou určeny k léčbě zažívacích potíží jako je nadýmání či říhání. Vlastní papain se užívá v nakombinovaných enzymatický preparátech, ale i samostatně. Význam má při léčbě nedostatečnosti žaludku či dvanácterníku, bývá doplňkovou léčbou sliznic dutiny ústní. Hojivě působí ve spojení s antibiotiky nebo s lysozomem.
Enzymy papain a chymopapain nachází své uplatnění nejen v medicíně, ale také v kosmetickém a potravinářském průmyslu.
Pokud chcete udělat něco pro své zdraví a potřebujete zlepšit své trávení či stav pokožky, sáhněte častěji právě po enzymech obsažených v tomto ovoci.
Foto: Photos.comAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena