Čínské přísloví "Raději tři dny bez soli, než jediný den bez čaje", objasňuje důležitost tohoto nápoje. Dnes o vynikajícím čaji Oolong.
Ty nejkvalitnější a nejvíce žádané čaje, bohužel na ceně to jde viditelně poznat, pocházejí ze suchých a chladných míst, přestože se jim v těchto podmínkách příliš nedaří. O to vzácnější tyto čaje jsou. Mezi výjimečně kvalitní řadíme i čaj Oolong.
Na posílení imunity jsou nejlepší čaje zelené, které neprocházejí fermentací, v lístcích tak zůstává chlorofyl, který je příčinou zelené barvy, ale i všechny vitamíny (A, B, C, E, K) a minerály jako zinek, fluor, karoten, draslík, vápník a další.
Japonské zelené čaje při přípravě louhujeme maximálně 2 minuty a zaléváme vodou o teplotě 60 - 70 °C. Výhodou u japonských zelených čajů je, že jdou louhovat i za studena. Se zelenými lístky vždy zacházíme velmi obezřetně, jsou chuťově jemnější než čínské.
Čínské zelené čaje louhujeme až 3 minuty, snesou o něco teplejší vodu (70 - 80 °C). Čeká nás výraznější chuť.
Další verzí je tzv. polozelený čaj Oolong (čínsky Wu-lung), někdy se mu říká modrozelený podle barvy čajových lístků. Prochází poloúpravou - polofermentací, zůstává na půli cesty mezi čaji černými a zelenými.
Má nasládlou chuť a bývá nazýván "šampaňským" mezi čaji. Oolong se louhuje krátce (max. 2 minuty) a snese i vícero louhování za sebou. Díky vysokému obsahu silic má silné zemité aroma a oříškovou příchuť. Má povzbuzující účinky, upravuje krevní tlak, působí příznivě na trávení, upravuje váhu.
Čajové lístky se sbírají v plné zralosti, je pečlivě dodržováno, aby se nesbíraly příliš brzy, jinak si nezachovají svou "plnost". Ihned po sklizni se nechávají zavadnout na přímém slunci. Ve válcích z bambusu jsou lístky přetřásány tak dlouho, dokud se na nich nerozruší buněčné membrány a lístky Oolong nezačnou oxidovat. Po nějaké době začnou lístky Oolong červenat, v této chvíli dochází k sušení za vyšších teplot. Proto se někdy hovoří o připečené chuti a vůni.
Největším výrobcem čaje Oolong je Čína, která je dodavatelem až 3000 variací. Setkáme se i s taiwanských, indonéským či indickým čajem Oolong. K nejoblíbenějším variacím patří čaje s příchutí broskvových, pomerančových květů, mléčným nádechem, s květy osmanthu, vonící po jasmínu a dalších.
Čaj Oolong se nejlépe vychutná při čajovém obřadu. Atmosféra vás donutí "zastavit se". A nezapomeňte, každý šálek s čajem podáváme oběma rukama, tak nejlépe vyjádříme člověku úctu.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena