Marmeláda je z ovocné dřeně, neobsahuje kousky ovoce a není čirá. Dnes užijeme na její přípravu mirabelky.
Recept na mirabelkovou marmeládu krok za krokem
1) Na marmeládu si připravíme asi 2 kg mirabelek, 2 dl pomerančové šťávy, 500 g želírovacího cukru 3:1, 1 - 2 ks celé skořice, 1 hvězdičku badyánu, 5 - 6 ks celého hřebíčku a 1 lžičku sušeného zázvoru.
2) Mirabelky omyjeme pod tekoucí vodou. Z pomerančů vymačkáme šťávu.
3) Celé mirabelky dáme do většího hrnce a zalijeme pomerančovou šťávou.
4) Přidáme badyán, celou skořici a hřebíček. Hrnec s mirabelkami dáme na plotnu a na středním plameni vaříme, občas promícháme.
5) Mirabelkám stačí 20 - 30 minut, aby se zcela rozvařily.
6) Směs na mirabelkovou marmeládu propasírujeme přes sítko. Oddělíme tak slupky, pecky i koření od čisté ovocné šťávy. Budeme potřebovat 1,5 kg čisté směsi.
7) Směs znovu vrátíme na plotnu, přisypeme želírovací cukr, mletý zázvor a přivedeme k varu. Od doby varu ještě 5 - 7 minut vaříme, dokud směs nezhoustne. Můžeme nabrat 1 lžičku a dáte na talířek, během chviličky uvidíme, zda marmeláda želíruje.
8) Ještě horkou marmeládou z mirabelek plníme čisté sklenice a uzavřeme víčkem. Obrátíme dnem nahoru a necháme zcela vychladnout.
9) Hotovou mirabelkovou marmeládu uchováváme v temnu a chladu.
10) Marmeláda z mirabelek má příjemně kyselkavou chuť a užijeme ji k plnění moučníků, dezertů a cukroví, k dochucování krémů, dobrá je i na palačinky, lívance apod.