Recept na sterilovanou zeleninu krok za krokem

Recept na sterilovanou zeleninu krok za krokem

Úroda okurek a jiné zeleniny je v plném proudu, proto se dnes krok za krokem vrhneme na zavařování.

47601×

Domácí zavařování zeleniny

Přestože je na trhu opravdu široký sortiment zavařovaných výrobků ze zeleniny i ovoce, nad správnou domácí a vlastní sklenici naložených okurek, čalamády a ovocného kompotu nikdy není. Pamatujme však, že na zavařování se hodí jen ty nejjakostnější plody - zdravé, tuhé, nepřezrálé, pěkné barvy a nenapadené škůdci či hnilobou.

1) K zavařování zeleniny nesmí chybět kořeněný nálev. 

Na zhruba 6 - 7 velkých sklenic budeme potřebovat 1,5 l vody, 0,5 l octa, 160 g cukru, 1 rovnou lžíci soli, 1 lžičku nového koření, 1 lžičku celého pepře, 1 lžíci hořčičného semínka, bobkový list, cibuli, mrkev a podle chuti kopr. Někdo používá k přípravě Deko a k přislazování umělé sladidlo, my tuto variantu v receptu vynecháme.

2) Kromě surovin na nálev si samozřejmě připravíme zeleninu, kterou budeme zavařovat.

Mohou to být samotné okurky nakládačky, okurky hadovky nakrájené na kolečka, zároveň můžeme přidat kolečka syrové cibule a mrkev. Množství přizpůsobíme velikosti sklenic.

3) Do velkého hrnce nalijeme vodu s octem, přidáme cukr, sůl, nové koření, celý pepř, pár kousků bobkového listu, snítku kopru, hořčičné semínko, dále jednu nakrájenou cibuli a mrkev.

Zeleninu před přidáním do nálevu samozřejmě očistíme a mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na menší měsíčky nebo plátky. Zeleninu přihodíme do nálevu, přivedeme k varu a povaříme 5 minut. Před dalším použitím musíme nechat nálev vychladnout, bobkový list vyjmeme. Nálev můžeme připravit i samotný - pouze s kořením.

4) Mezitím si připravíme zeleninu, kterou budeme plnit sklenice.

Na okurky nakládačky budeme potřebovat trochu víc trpělivosti a času. Každou okurku důkladně očistíme od hlíny a zjemníme houbičkou. Pokud nakládáme mix zeleniny, všechny druhy řádně očistíme a nakrájíme na hranolky nebo kolečka.

5) Sklenice i s víčky pečlivě umyjeme a osušíme. Do sklenic velmi těsně napěchujeme celé okurky nakládačky. Pokud nakládáme více druhů zeleniny, tvoříme pravidelné vrstvy až po okraj sklenice.

6) Chceme-li nakládanou zeleninu hodně pikantní, přidáme do každé sklenice malou pálivou papričku.

7) Naplněné sklenice zalijeme vychladlým nálevem tak, aby byla všechna zelenina ponořena. Sklenice zavíčkujeme a pevně utáhneme.

8) Připravené sklenice se zeleninou dáme do zavařovacího hrnce, zalijeme do 3/4 vodou, přivedeme k bodu varu, teplotu snížíme a sterilujeme na 80 °C 15 - 20 minut.

c

9) Zavařenou zeleninu opatrně vyjmeme z hrnce a zabalíme do látky.

Tento tip mám po našem dědečkovi. Můžeme použít staré prostěradlo, deku či jen větší množství utěrek. V teple zabalené sklenice se zavařenou zeleninou necháme do druhého dne odležet. A máme hotovo. Zavařené okurky či zeleninový mix podáváme jako přílohu a jen tak na chuť. Sklenice uchováváme v temnu a chladu. Uvidíte, jak si na nich nejen v zimě skvěle pochutnáte!



Další recepty na sterilovanou zeleninu 

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena