Recept na staročeskou uhlířinu krok za krokem

Recept na staročeskou uhlířinu krok za krokem

Chutný oběd se dá připravit i z mála surovin, rychle a levně. Nevěříte? Uhlířina je toho důkazem - starý český recept z brambor, špeku a domácích noků.

70326×

Recept na staročeskou uhlířinu krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na noky budeme potřebovat 300 g hladké mouky, 3 vejce, špetku soli a trochu vody. Dále si připravíme 800 g ve slupce uvařených brambor, 2 větší cibule, 100 g špeku, celý kmín a sůl podle chuti. 

2) Začneme přípravou noků. 

Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, rozklepnutá vejce a vše vařečkou dobře zamícháme. 

3) Podle potřeby přilijeme trochu vody a zpracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout.

4) Z těsta na pomoučněné desce uválíme váleček, který nakrájíme na kolečka a z nich vytvarujeme přibližně stejně velké noky. 

5) V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, vhodíme část noků a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. 

Uvařené noky vybereme a necháme okapat. 

6) Špek nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak oloupanou cibuli. 

7) V hluboké pánvi necháme nejprve vyškvařit špek, poté vsypeme cibuli a smažíme, dokud není zlatavá. Okmínujeme, kmín se krásně rozvoní. 

8) Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka. 

9) Na špek a cibuli přidáme brambory a noky. Uhlířinu promícháváme, až jsou noky i brambory obalené směsí cibule a špeku a také získají zlatavou barvu. Podle chuti osolíme. 

10) Staročeskou uhlířinu ihned po přípravě podáváme. Chutná nejlépe s kyselým zelím, sterilovanými okurkami a jinou zeleninou přílohou. 

Staročeská uhlířina a finanční náročnost

Těsto na noky nás přijdou zhruba na 12 Kč, brambory se špekem, cibulí a kmínem asi na 30 Kč. Čtyři porce uhlířiny nás tak budou stát pouhých 42 Kč. 

Další recepty staročeské kuchyně najdete zde

user-icon

autor Michy