Recept na ořechovou bábovku krok za krokem
1) Na bábovku budeme potřebovat 200 g másla, 5 vajec, 220 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 180 g mletých ořechů, 120 g polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, citronovou šťávu, mletou skořici a 50 g hořké čokolády.
Podle potřeby si připravíme také mléko, pokud by se nám zdálo těsto moc husté.
2) Máslo necháme povolit. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh.
3) Žloutky ušleháme s máslem, cukrem i vanilkovým cukrem.
4) K ušlehaným žloutkům přidáme asi 2 lžičky citronové šťávy, mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy. Pokud se nám zdá těsto moc husté, přilijeme trochu mléka. Nakonec přimícháme na kousíčky rozdrcenou čokoládu a opatrně vmísíme našlehané bílky.
5) Formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto na bábovku nalijeme do formy a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
Ořechovou bábovku pečeme asi 50 minut. Ke konci pečení vpíchneme do bábovky špejli, je-li po vytáhnutí suchá, máme hotovo.
6) Bábovku necháme vychladnout a pak opatrně vyklopíme. Jemnou ořechovou bábovku nakrájíme a podle chuti před podáváním pocukrujeme. Tato bábovka vydrží dlouho vláčná.