
O vánočním čase nesmí na stole chybět houbový Kuba. Jde však o lahodné a levné jídlo, které můžeme vařit kdykoli přineseme z lesa úrodu hub. Jak si tuto staročeskou klasiku z krup připravit krok za krokem?
Na houbového kubu si připravíme 400 g středně velkých ječných krup, 2 misky čerstvých hub nebo misku sušených, 2 - 3 velké cibule, 120 g sádla nebo másla, 1 lžíci rostlinného oleje, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, kmín a hrst majoránky. Při podávání hojně užijeme čerstvou petrželku.
Staročeský recept si žádá hodně sádla, ale někomu sádlo z nejrůznějších důvodů nevyhovuje, v tom případě použijeme máslo.

Kroupy propláchneme a namočíme přes noc do vody. Ráno vodu slijeme, zalijeme novou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Kroupy vaříme 15-20 minut.

Čerstvé houby očistíme. Kloboučky otřeme hadříkem a nohy oškrábeme. Houby nakrájíme na větší kousky. Do vánočního receptu se hodí i houby sušené. Ty před přípravou namočíme do vody.

Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Uvařené kroupy scedíme. Zapékací mísu či pekáček vymažeme sádlem nebo máslem. Kroupy vsypeme do zapékací mísy a promícháme se lžící oleje.

V pánvi rozehřejeme 50 g sádla či másla, vsypeme houby, okmínujeme a podusíme. Když jsou houby měkké, osolíme.

Ke kroupám v míse přidáme podušené houby.

Na jiné pánvi rozehřejeme zbylý tuk, vsypeme cibuli, osolíme a osmahneme za občasného promíchání dozlatova.

Do pekáčku vsypeme osmaženou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme prolisované stroužky česneku a vsypeme hrst rozemnuté majoránky.
Majoránku můžeme samozřejmě použít i čerstvou.


Houbového kubu po důkladném promíchání uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme cca 30 minut.

Houbového kubu posypeme před podáváním čerstvou a na jemno nasekanou petrželkou.

Kvíz: Vánoční hostina ve světě - vyznáte se v tradičních pokrmech?
Vánoce jsou svátky klidu, pohody a neodmyslitelně k oslavám patří i jídlo a štědrovečerní večeře. V každé zemi mají vlastní tradice a na vánoční tabuli se objevuje něco jiného. Zkuste si náš test a uhodněte podle tradičního menu zemi, ve které se podává.

Vánoční hostina krok za krokem
Už jen několik dní a jsou tu Vánoce se vším všudy. Nastává čas slavnostních jídel a všelijakých pochutin. Jak ale víme, Vánoce nejsou jen o štědrovečerní večeři. Co všechno můžete nachystat pro rodinu a co pro sváteční hosty? Podíváme se v dnešním článku.

Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena