
Ranní káva a čerstvé pečivo s marmeládou - koho by nelákala tato představa. A domácí marmeláda chutná přece nejlépe. FOTORECEPT na marmeládu z broskví a jablek.
Na vlastní marmeládu z broskví budeme potřebovat 750 g omytých, osušených a vypeckovaných broskví, dále 250 g strouhaných jablek pro zjemnění chuti.

Připravíme si také 1 kg cukru krupice a 1 balíček směsi na marmeládu (Gelfix Klasik 1:1).

Před tepelnou úpravou si také nachystáme sklenice pro plnění. Vhodné jsou menší sklenice pro cca 400 - 500 g hotové marmelády. Z uvedeného množství surovin se připraví zhruba 5 sklenic (podle velikosti). Sklenice i víčka umyjeme horkou vodou a osušíme.

Omyté, vypeckované a okapané broskve nakrájíme na malé kousky. Jablka zbavíme jádřinců a nastrouháme. Přendáme do většího kastrolu. 2 lžíce cukru smícháme se směsí na marmeládu (Gelfix Klasik) a přidáme k ovoci. Společně přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 1 - 2 minuty. Teprve poté přidáme zbývající cukr a promícháme. Opět přivedeme k varu. Aby byla marmeláda jemná bez velkých kousků ovoce, směs na závěr rozmixujeme pomocí ponorného mixéru. Takto vaříme 5 - 10 minut a naposledy promícháme.

V průběhu vaření směs mícháme a odebíráme lžící pěnu. Dokud se pěna tvoří, marmeláda zpravidla dobře nehoustne. Můžeme provádět zkoušku odebráním lžičky marmelády na talířek. Je-li broskvová marmeláda dostatečně tuhá, lze vaření ukončit.

Po vaření kastrol odstavíme a připravené sklenice plníme marmeládou.

Po uzavření víčkem otočíme sklenice asi na 10 minut dnem vzhůru.


Letní ovoce v receptech: Ovocné koláče, marmelády a nepřekonatelná domácí griotka
Višně, meruňky, maliny a rybíz - také už vám letošní úroda tak trochu přerůstá přes hlavu? Máme pro vás pár osvědčených tipů, co s nasbíraným ovocem.

Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena