Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

Dalším druhem pečiva, na které si těsto připravíme v domácí pekárně, budou dalamánky. FOTORECEPT krok za krokem vám usnadní práci.

45320×

Dalamánky

Dalamánky jsou druhem drobného pečiva (bulky z pšeničné a žitné mouky), které sypeme hrubozrnnou solí, kmínem či ovesnými vločkami. Jsou považovány za zdravější než běžné světlé pečivo. Jejich název pochází z let 1741 - 1743, kdy je francouzská vojenská posádka, sídlící toho času v Praze, nazývala Pain d'Allemagne - německý chléb.

Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

1) Do míchací a zároveň pečící nádoby pekárny nalijeme 390 ml vody.

2) Pak přilijeme 1 polévkovou lžíci oleje.

3) Jako první si odvážíme 250 g hladké mouky. Následuje 250 g chlebové žitné mouky.

4) Do levého dolního rohu přidáme 0,5 čajové lžičky cukru krupice.

5) Do pravého horního rohu (do důlku) dáme 1,5 čajové lžičky soli.

6) Poslední surovinou je rozdrobená čtvrtka kostky čerstvého droždí.

9) Nyní máme vše připravené a domácí pekárnu nastavíme na program "Příprava těsta".

8) Pekárna suroviny zahřeje na stejnou teplotu, důkladně zpracuje těsto a nechá jej vykynout.

9) Z takto připraveného těsta na vále uděláme váleček, který rozkrájíme na přibližně stejné dílky. Ručně tvoříme střední bulky.

10) Bulky klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě nějaký čas kynout.

Nakynuté bulky můžeme šikmo naříznout na dvou místech. Pak dalamánky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme podle chuti hrubozrnnou solí, celým kmínem, klidně i obojím.

11) Dalamánky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 10 - 15 minut.

Hotové dalamánky krásně voní a často mizí ještě horké. Úžasné jsou lehce potřené čerstvým máslem nebo tvarohem.

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena