Neskutečně dobré placičky z této oblíbené letní zeleniny. Vyzkoušejte náš podrobný FOTORECEPT na chuťovku z cukety.
Cuketa je stále tak trochu obávanou zeleninou, se kterou si lidé často neví rady. Jak ji použít? Loupat, neloupat? Má vůbec nějakou chuť? Spousta lidí si cuketu raději nekoupí a na zahrádkách nepěstuje. Je to ovšem velká škoda. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť přísad, proto je velmi vhodné ji silně kořenit. Cuketa je jednoletou rostlinou keřovitého růstu, je zásobárnou vody, vitamínů a minerálů. V kuchyni se dá s cuketou doslova kouzlit. Mladší cukety používáme celé, větší cukety zbavujeme měkkého středu. Je libo cuketa smažená, zapékaná, plněná, sterilovaná? Snadno ji připravíme jako hlavní chod, přílohu, salát, chuťovku, pomazánku, případně si ji lze připravit na sladko a upéct z ní chuťově velmi dobré a vláčné moučníky. Dnes se z cukety naučíme rychlé placičky.
Připravíme si 2 mladé cukety (nejlépe z vlastní zahrádky). Pokud nemáme, použijeme cuketu větší, ale ta nám dá více práce s vydlabáváním středu se semínky. V tom případě nám bude stačit jedna větší cuketa. Dále budeme potřebovat 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, asi 6 lžic hladké mouky, 1 lžíci solamylu, 2 stroužky česneku, 1 lžičku majoránky, sůl a mletý pepř. Pro dochucení a barvu si natrháme pár snítek čerstvé petrželky. Na smažení si nachystáme větší množství oleje.
Mladou cuketu použijeme celou. Z větší cukety, kterou rozkrojíme podélně, vydlabeme střed a odstraníme semínka. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do velké mísy. Trošku osolíme a necháme pár minut stranou. Poté z cukety vymačkáme přebytečnou vodu.
Pokud se nám zdá směs moc řídká, přidáme ještě trochu mouky. Směs na cuketové placičky se sýrem by měla být hustá jako na placky bramborové. Se solí opatrně, sýr bývá sám o sobě dost slaný.
Cuketové placičky se sýrem by měly být zlatavé a křupavé. Takto postupujeme do vyčerpání "těsta".
Na talířku cuketové placičky dozdobíme podle vlastní fantazie a doplníme čerstvou nakrájenou zeleninou. Podáváme teplé i studené.
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě vrcholí, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
Cuketa: Zeleninový poklad v kuchyni, který se hodí k zapékání, grilování i smažení
Cuketu jsme vděčně přijali do jídelníčku jako stále více oblíbenou všestranně využitelnou zeleninu. Bohužel stejně jako je skupina lidí, kteří ji milují a dávají ji téměř do všeho, tak existují lidé, kteří cukety ze srdce nenávidí. Jejich problém je buď ve stravovacích zvycích nebo v tom, že neumí ocenit její jemnost a také ji neumí správně udělat a vždy jim vznikne "bláto", jak tomu říkají. Řekněme si tedy o cuketách něco bližšího.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena