Muffiny - slané i sladké pečivo
Muffiny, malé pečivo pocházející z Anglie, jsou známé svou variabilitou. Sladké muffiny doplňujeme ovocem, oříšky a čokoládou. Slané obměňujeme sýrem, zeleninou či bylinkami.
Recept na čokoládové muffiny krok za krokem
1) Na čokoládové muffiny si připravíme 5 dl hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 dl třtinového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 dl mléka, 1,5 dl oleje, 2 vejce, 1 lžičku mletého zázvoru a 2 lžíce tmavého kakaa.
2) Do mísy vsypeme třtinový a vanilkový cukr, přidáme vejce a ušleháme do pěny.
3) Poté postupně přisypáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva a mletým zázvorem, přiléváme olej.
4) Do hustého těsta přiléváme také mléko.
5) Nakonec přidáme kakao a dobře promícháme.
6) Vznikne nám hodně hutné kakaové těsto na muffiny.
7) Plech na muffiny vymažeme máslem.
8) Čokoládu rozlámeme na kousíčky. budeme potřebovat asi 50 g hořké čokolády.
9) Těsto naplníme do 1/2 výšky každého důlku na muffin, přisypeme trošku rozlámané čokolády a doplníme do 3/4 těstem.
10) Muffiny vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 - 30 minut (podle typu trouby).
11) Muffiny necháme trochu vychladnout, vyjmeme na servírovací talířek a podáváme. Muffiny můžeme přelévat hustou smetanou a dozdobit tmavým kakaem.