Cheesecake - dort, kterému nikdo neodolá
Americký cheesecake (tzv. sýrový dort) zbožňují na celém světě miliony lidí. Důvod je jasný, je to prostě jeden z nejlepších sladkých dezertů. Klasickým základem je sušenkový korpus, krémový sýr Philadelphia a ovocný přeliv. Tento recept se skládá z brownies korpusu, náplně z tvarohu a termizovaného sýru (levnější náhrada za pravý cream cheese), vrstvy ušlehané smetany a borůvek. Výsledek je i v tomto případě skvělý!
Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem
1) Na tmavý korpus (brownies) odvážíme 120 g třtinového cukru, 120 g másla, 120 kvalitní hořké čokolády, 80 g hladké mouky, 1 balíček vanilkového cukru a 2 celá vejce.
2) Máslo necháme změknout, nakrájíme na kousky a společně s třtinovým cukrem v míse utřeme.
3) Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni.
4) Do máslové hmoty přidáme mouku, vejce, vanilkový cukr a spojíme.
5) Nakonec přidáme mírně vychladlou čokoládu a pečlivě mícháme, až nám vznikne husté těsto.
6) Kulatou formu s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem. Těsto na brownies rovnoměrně rozetřeme na dno formy.
7) V tuto chvíli se vrhneme na přípravu sýrové vrstvy. Použijeme 2 vaničky tučného tvarohu, 2 velké kostky čerstvého termizovaného sýru (Lučina), 1 balíček vanilkového cukru, 80 g cukru moučka a 2 celá vejce. Tvaroh můžeme zaměnit za sýr Philadelphia nebo sýr ricotta.
8) Náplň umícháme do hladkého krému. Nejprve vyšleháme tvaroh se sýry a cukry. Jako poslední přidáváme vejce.
9) Sýrovo-tvarohovou náplň na cheesecake rozetřeme na těsto ve formě a opět uhladíme. Cheesecake dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C.
Korpus na cheesecake pečeme asi 40 minut. Střed by měl zůstat světlý, okraje zlatavé a odstupující od formy.
10) Mezitím si scedíme zavařené borůvky, můžeme použít i jiné ovoce (ještě lépe čerstvé, je-li k dispozici). Smetanu ušleháme se ztužovačem, vznikne nám hustá šlehačka.
11) Upečený cheesecake vyjmeme z trouby a necháme dobře vychladnout (nejlépe přes noc).
12) Vychlazený cheesecake krájíme na trojúhelníčky.
13) Každý cheesecake přendáme na dezertní talířek a těsně před podáváním dozdobíme borůvkami a trochou ovocné šťávy.
14) Cheesecake s borůvkami můžeme ještě vylepšit tak, že sýrovo-tvarohovou vrstvu poklademe ovocem, potřeme ušlehanou smetanou a nakrájíme na porce.
Cheesecake dozdobíme ovocem a ihned podáváme.
Jak upéct dokonalý cheesecake: Recepty, které hravě zvládnete
Cheesecake je na první pohled lákavý dezert, který tvoří dvě vrstvy - krusta z rozdrobených sušenek a krémová sýrová vrstva. Jeho přípravy se nemusíte vůbec bát, složitě pouze vypadá. Naučíme vás variantu s borůvkami, jahodovým přelivem, ale i netradiční s arašídy. A rozhodně jím potěšíte každou ženu!