Je libo espresso, capuccino, latte nebo mocca? Ani v létě chuť na voňavou kávu neklesá, čerstvě umletá si vás získá v kterémkoli ročním období. Vyznejte se v druzích kávy a hrubosti mletí.
Dobře připravená káva dokáže uspokojit i náročné chutě a základ přípravy je na celém světě stejný - stačí upražená mletá káva a horká voda. Ovšem další postup si už může každý upravit podle toho, co mu vyhovuje. Jaká káva patří mezi ty nejoblíbenější? A znáte alespoň základní zásady pro její přípravu?
K přípravě nápoje používáme vždy čerstvě umletou kávu (mletá těsně před spařením), ta má nejlepší aroma a na kvalitě podávaného nápoje je to znát, stejně tak si dáme záležet na výběru vody - nejlepší je pramenitá a filtrovaná. K podávání kávy se nejlépe hodí nádobí z porcelánu, kameniny a skla. Káva vyžaduje také odpovídající skladování, po otevření sáčku kávu vždy přesypeme do uzavřené nádoby a uchováváme na suchém, tmavém a chladném místě. Uvařenou kávu ihned podáváme, odležením ztrácí na aroma i chuti, vyvarujeme se jejímu ohřívání.
Hrubě mletá káva se používá do překapávačů filtrované kávy. Středně mletá nachází nejširší uplatnění, a to do kávovarů, překapávačů i k vaření v džezvě. Jemně mletá káva se hodí pro přípravu filtrovaných nebo překapávaných nápojů (také na českého turka), extra jemná vynikne v espressu.
Na českého "turka", jak ho známe i z domácí přípravy, je potřeba 11 g mleté kávy a horká voda (95 °C). Hrnek zalijeme nejprve do půlky, necháme tak kávu spařit, stačí 5 - 10 vteřin, poté ji dolijeme k okraji.
Na pravou tureckou kávu si připravíme 7 - 10 g jemně namleté kávy a 1 lžičku cukru. Jemně mletou kávu smícháme s cukrem, dáme do džezvy a zalijeme 100 ml vody. Zvolna zahříváme, až se na povrchu utvoří pěna, poté naplníme džezvu po okraj. V tuto chvíli tureckou kávu odstavíme a pěnu necháme spadnout. Zpěnění opakujeme ještě dvakrát. Potom necháme usadit kávovou sedlinu. Pravou tureckou kávu naléváme z výšky zhruba 10 cm do nahřátých porcelánových šálků.
Mocca je delikátní a jemná káva s výrazným aroma. V Itálii ji připravují v mocca konvičce, tento způsob přípravy je předchůdcem dnešních espresso přístrojů a kávovarů. Jak na to? Do sítka dáme 7 g kávy na porce a do spodní šroubovací části konvičky nalijeme vodu. Konvičku postavíme na plamen, vznikne nám vřelá vodní pára, kterou necháme projít přes kávu do horní části konvičky.
Ve Francii se mocca připravuje ve filtrovací konvici (tzv. cafetiérie). Na 1 šálek do ní nasypeme 5 - 8 g kvalitní kávy a zalijeme vroucí vodou. Nasadíme sítko a asi po 3 - 4 minutách protlačíme sedlinu na dno.
To nejlepší espresso se připravuje v klasických ručních pákových kávovarech, které dokáží na povrchu kávy vyrobit hustou pěnu. Hlavním znakem pravého espressa je zlatě oříšková a jemně melírovaná krémová vrstva pěny. Na espresso (klasická porce) je třeba 7 g kávy 30 ml vody, podává se nejlépe v předehřátém silnostěnném šálku.
Ristretto je silnější espresso, které se připravuje ze 7 g kávy a pouze 20 ml vody. Tato káva je velmi silná a aromatická.
Slabší káva, kterou tvoří 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 našlehané mléčné pěny. Capuccino podáváme ve velkém šálku.
Příprava je obdobná jako u capucccina, jen vynecháme mléko. Caffé machiato tvoří pouze espresso a mléčná pěna.
Oblíbená káva pro všechny, kteří mají rádi větší množství kávy. Latte machiato tvoříme ze spařeného horkého mléka a mléčné pěny (dohromady asi 200 ml). Mlékem přeléváme espresso (50 ml), může být i dvojité, záleží na zvyku a chuti. Pro snadnější nalévání, aby se vrstvy nesmíchaly, můžeme lít kávu přes lžičku. Latte machiato podáváme ve vysoké sklenici.
Při přípravě caffé latte smícháme dvojitou porci espressa s trojnásobným množstvím horkého nenapěného mléka. Caffé latte podáváme ve skle nebo v jumbo šálku.
Na světě se pěstuje kolem 80 druhů káv, nejčastěji se setkáváme s druhy Arabika a Robusto. Arabika se vyznačuje aromatickou, výraznou (přesto jemnou) a lehce nakyslou chutí. Má nižší obsah kofeinu a tvoří zhruba 70 % světové produkce.
Robusta má chuť zemitější a vyšší obsah kofeinu. Používá se často do kávových směsí, její chuť je nahořklá. Na produkci kávových zrn se podílí necelými 30 %.
Foto: Pixabay.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena